ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΕκκίνηση του 24ου Ευχίδειου Αθλου στη διαδρομή Πλαταιές-Δελφοί (Βίντεο)

Εκκίνηση του 24ου Ευχίδειου Αθλου στη διαδρομή Πλαταιές-Δελφοί (Βίντεο)

Εκκίνηση του 24ου Ευχίδειου Αθλου στη διαδρομή Πλαταιές-Δελφοί (Βίντεο)

Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

Γιώργος Πέππας

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 17 Μαΐου 2024, η εκκίνηση του αγώνα δρόμου «Ευχίδειος Αθλος», με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας-Αθλητισμού και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Θηβαίων, κ. Παναγιώτη Νίκα, σε δηλώσεις του στο «Ράδιο Θήβα», να κάνει αναφορά στις τρεις διαδρομές του 24ου Ευχίδειου Αθλου, με την πρώτη να είναι στα 215 χλμ, με ονομασία «Ευχίδειος Υπέρ Αθλος», την δεύτερη να είναι στα 107,5 χλμ, με ονομασία «Ευχίδειος Αθλος», και την τελευταία να είναι στα 59 χλμ, με ονομασία «Δρόμος 9 Μουσών», ενώ υπογράμμισε πως ο Δήμος Θηβαίων στηρίζει τις αθλητικές διοργανώσεις. Τέλος, ο κ. Νίκας πραγματοποίησε, την αντίστροφη μέτρηση από τις Πλαταιές, το βράδυ της Παρασκευής, και ευχήθηκε σε όλους τους αθλητές καλό τερματισμό.

Ιστορική αναδρομή του αγώνα Καλοκαίρι του 479 π.Χ.

Στους πρόποδες του Κιθαιρώνα, έξω από τα τείχη των Πλαταιών στον κάμπο, γίνεται η σπουδαιότερη και πιο καθοριστική μάχη των Ελλήνων κατά των Περσών.

Η νίκη κατά του εχθρού συντριπτική.

Οι Ελληνες, για μια ακόμη φορά κατάφεραν να αναχαιτήσουν τους Πέρσες εισβολείς. Οι εναπομείναντες Πέρσες μετά την συντριπτική τους ήττα, παίρνουν το δρόμο της επιστροφής, αφήνοντας πίσω τους ερειπωμένους ναούς , καμένα ιερά άλση, και κατεστρεμένους βωμούς. Οι ¨Ελληνες, με κοινό ψήφισμα αποφασίζουν για 50 χρόνια , να μην τα αναστηλώσουν ώστε οι επόμενες γενιές να μην ξεχάσουν την βαρβαρότητά τους. Η χαρά των νικητών μεγάλη.

Όμως οι Πλαταιείς δεν ησυχάζουν. Οι Πλαταιείς πολίτες θεωρούν ότι ο τόπος τους μολύνθηκε από την παρουσία των εισβολεων και συμφωνούν ότι το άσβεστο πυρ της πόλης τους πρέπει να αντικατασταθεί με νέο από το ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς. Οι άρχοντες της πόλης, καλούν αμέσως μετα τη μάχη, τον οπλίτη ημεροδρόμο τους, τον γοργοπόδαρο Ευχίδα. Δεν υπάρχει ούτε σκέψη να περιμένουν έστω και μία νύχτα για ξεκούραση.Κάθε καθυστέριση εξαγνισμού, αποτελεί αποτελεί ανόσια πράξη και ύβρη προς τους θεούς. Η αποστολή του είναι να πάει αμέσως στους Δελφούς και να φέρει πίσω καθαρό και εξαγνισμένο πυρ από το ιερό του Απόλλωνα. Η κούραση από τη μάχη μεγάλη, η αποστολή όμως μεγαλύτερη και ιερή.

Ο Ευχίδας ξεκινά αμέσως. Τρέχει συνεχώς ανάμεσα σε χαράδρες, δάση, βουνά και στενά μονοπάτια. Φτάνει στους Δελφούς. Εξαγνίζει το σώμα του στην Κασταλία πηγή, φορά δάφνινο στεφάνι, παίρνει καθαρό πυρ από το ιερό του Απόλλωνα, και επιστρέφει στις Πλαταιές, σε 24 περίπου ώρες , διανύοντας απόσταση 1000 σταδίων δηλαδή σχεδον 200 χλμ. Ο Ευχίδας παρέδωσε το ιερό πυρ ,ασπάστηκε τους συντρόφους του στη μάχη και αμέσως μετά εξέπνευσε περνώντας για πάντα την πύλη της αιωνιότητας. Οι Πλαταιείς τον ταφίασαν στο ιερό της Ευκλείας Αρτέμιδας χαράζοντας επάνω στον τάφο του το επίγραμμα:Ευχίδας Πυθώδε θρέξας ήλθοε τωδ' αυθημερόν. 1993, 2472 χρόνια μετά Ο άθλος του ημεροδρόμου Ευχίδα, αποτελέι έμπνευση αλλά και πρόκληση σ'ενα σύγχρονο δρομέα τον Παναγιώτη Αντωνόπουλο, όταν με θαυμασμό διαβάζει αυτή τη σελίδα της ιστορίας μας. 1- 2 Μαϊου 1993 ξεκινά την προσπάθεια να αναβιώσει τον άθλο του Ευχίδα και τα καταφέρνει καλύπτοντας την απόσταση σε 32 ώρες. Έτσι έγινε η αρχή.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1994 ιδρύεται από τον ίδιο και μία παρέα από συναθλητές και φίλους ο Ελληνικός Όμιλος Τριάθλου και αθλημάτων μεγάλης διάρκειας “ Ο Ευχίδας”. Βασικός σκοπός και στόχος του, η διεξαγωγή του Ευχίδειου ?θλου σε οποιαδήποτε μορφή. Από την ίδρυση του ο σύλλογος οργανώνει και πραγματοποιεί κάθε χρόνο την Ευχίδεια λαμπαδηδρομία από τους Δελφούς στις Πλαταιές μεταφέροντας το ιερό πυρ των Δελφών. Κύριο όνειρο του Ευχίδα όμως ήταν πάντα η πραγματοποίηση του Ευχίδειου ?θλου, σε αγωνιστική μορφή. Ο αγώνας Το όνειρο αυτό πραγματοποιήθηκε το 2000. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί 22 ευχίδειοι άθλοι με εξαιρετική επιτυχία.

Η κεντρική Ελλάδα, έχει το δικό της αγώνα, που κάθε χρόνο αγκαλιάζεται όλο και πιο θερμά από αθλητές και φορείς. Το ελληνικό χρώμα του αγώνα, η ιστορικότητα του, η υπέροχη διαδρομή του και το γεγονός ότι διοργανώνεται από αθλητές- δρομείς προσελκύουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερους αθλητές που θέλουν να τρέχουν την “κλασική” ιστορική διαδρομή των 107,5 χλμ από τις Πλαταιές στους Δελφούς. Οι διοργανωτές φροντίζουν με πολύ καλή σηματοδότηση, με σωστή τροφοδοσία στους 19 σταθμούς ελέγχου και ανεφοδιασμού, με φυσιοθεραπευτές σε δύο σημεία, με αυτοκίνητα για βοήθεια και ασφάλεια να παρέχουν στους αθλητές την απαραίτητη υποστήριξη, για να μπορέσουν να γευτούν την χαρά του τερματισμού σ' 'εναν αγώνα με ιστορία και περιεχόμενο. Η διαδρομή διασχίζει τη Δυτική Βοιωτία από Νότο προς Βορρά, και είναι η πραγματική κατά το δυνατόν βέβαια.

Το ανάγλυφο της περιοχής περιοχής είναι έντονο, οι υψομετρικές διαφορές μεγάλες, είναι επίπονη και δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα όμορφη και ενδιαφέρουσα. Οι αθλητές ανεβαίνουν και κατεβαίνουν το όρος των Μουσών Ελικώνα, φτάνοντας σε υψόμετρο 1050 μ. διασχίζοντας υπέροχα τοπία φυσικής ομορφιάς. Όταν τερματίσουν ένα δάφνινο στεφάνι και το ζεστό χειροκρότημα όλων τους περιμένει. Το 2005 έγινε ένα νέο τόλμημα.

Πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα δύο αγώνες.Ο Ευχίδειος άθλος Δελφοί -Πλαταιές 107,5 χλμ. και ο Ευχίδειος υπέρ-άθλος Πλαταιές-Δελφοί-Πλαταιές 215 χλμ. Ετσι αναβιώθηκε και αγωνιστικά, εξ' ολοκλήρου πλέον ο άθλος του ημεροδρόμου Ευχίδα. Από τότε μέχρι σημερα, έχουν πραγματοποιηθεί δέκα Ευχίδειοι Υπέρ-άθλοι, και από το 2014 και μετά, ο Ευχίδειος υπέ-άθλος, ή ο διπλός Ευχίδας όπως τον αποκαλούν οι αθλητές, πραγματοποιείται σταθερά κάθε δεύτερη χρονιά.

Aπό το 2019 και μετά οι αγώνες πραγματοποιούνται από τον Διεθνή όμιλο Ευχίδειο άθλο "Ευχίδας" με τον ίδιο πυρήνα διοργανωτών.