ΑρχικήΑθλητικάΓιώργος Αγγέλου: Προπόνηση παιδιών, το καλοκαίρι με τους φίλους τους!

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

#TAGS: Γιώργος Αγγέλου  Ποδόσφαιρο 

Γιώργος Αγγέλου: Προπόνηση παιδιών, το καλοκαίρι με τους φίλους τους!

Γιώργος Αγγέλου: Προπόνηση παιδιών, το καλοκαίρι με τους φίλους τους!

Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

Γιώργος Πέππας

Το radiothiva.gr και η εφημερίδα «Η ΣΚΥΤΑΛΗ», φιλοξενούν την στήλη «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ» κάθε Παρασκευή με αρθρογραφία που θα αφορά το αναπτυξιακό, το ερασιτεχνικό και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με συνεργάτη τον Βοιωτό προπονητή Γιώργο Αγγέλου.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ....

Απο τον Γιώργο Αγγέλου  


Προπόνηση παιδιών, το καλοκαίρι με τους φίλους τους!  

Τα σχολεία τελείωσαν, τα γηπεδάκια άδειασαν, αλλά ας δώσουμε άλλη μια ευκαιρία στα παιδιά, να παίξουν ποδόσφαιρο μέσα στο καλοκαίρι, με τον δικό τους ανέμελο τρόπο.

 Το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι διασκεδαστικό, ακόμα και σε ένα σκληρό γήπεδο, όπου η μπάλα μπορεί να αναπηδησει και η πτώση μερικές φορές μπορεί να βλάψει. Και είναι ακριβώς αυτά τα ακατανόητα, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην προπόνηση ποδοσφαίρου.

Παρακάτω παρουσιάζονται πολύ εύκολοι τρόποι, που μπορούν τα παιδιά να παίξουν, είτε σε δημόσια γήπεδα 5Χ5, είτε στις αυλές τους, είτε σε άλλο περιβάλλον, αρκεί να το κάνουν σε μέρες και σε ώρες που οι υψηλές θερμοκρασίες λόγω της εποχής, δεν θα τα δυσκολέψουν.

Παραδείγματα πάρα πολλά:

1) Μπορούν και δύο παιδάκια μόνο να έχουν από μια μπάλα να κάνουν οδηγημα, σλαλομ και να πλασάρουν ή να σουτάρουν σε εστία , από διάφορες αποστάσεις και γωνίες. Να σκοράρουν μετρώντας τα γκολ. όπως μπορούν να κάνουν τα αντίστοιχα παιδάκια στην καλαθοσφαίριση κάνοντας διαγωνισμό με σουτ στην μπασκέτα.

2) Χρήση ''τοίχου'' αν υπάρχει. Εκπληκτική προπόνηση τεχνικής, αντίδρασης, ακρίβειας και συναρμογής, όσο παράξενο και αν ακούγεται.

3) Μπορούν 3-4 παιδάκια να παίζουν, να κρατάνε την μπάλα στον αέρα και καθένας να κάνει το τελικό σουτ και αν σκοράρει να παίρνει πόντους. Το ίδιο μπορεί να γίνει με το γκολ να μπαίνει με κεφαλιά, για τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά. Πάντα με διαγωνισμό και πάντα ψυχαγωγικά. 

4) Απλές μορφές ποδοτεννις με ένα απλό σκοινί για φιλέ, ή ακόμα και ποδοβόλεϊ σε κανονικό γήπεδο του βόλεϊ, παίζοντας 2ν2, 3ν3 κλπ. Εξαιρετικό πραγματικά παιχνίδι, με συνεχής χειρισμό της μπάλας και κινήσεις που βελτιώνουν και παραμέτρους φυσικής κατάστασης.

5) Σουτάκια από μακριά στο δοκάρι, με ψυχαγωγικό χαρακτήρα διαγωνισμού.

6) Μονότερμα 2ν2, 3ν3 κλπ, ακόμα και 1 εναντίον 1, που είναι καθαρά αγωνιστικές μορφές που περιέχουν τα πάντα, είτε απο θέμα τεχνικής, είτε από κάποια βασικά πράγματα ατομικής τακτικής, είτε από γνωστικά και ψυχικά χαρακτηριστικά. Και φυσικά εδώ δουλευει σε πολλά πράγματα και ο τερματοφύλακας, που στο σημερινό ποδόσφαιρο δεν πρέπει να λέγεται έτσι, αλλά ''παίκτης εστίας''.    

Αυτά είναι πολύ απλά παραδείγματα, που μπορούν να κρατούν τα παιδιά σε επαφή με την μπάλα, μέχρι το Σεπτέμβριο που θα επιστρέψουν στις Ακαδημίες που απασχολούνται.

Είναι σημαντικό, να δίνουμε τις ευκαιρίες στα παιδιά, για βελτίωση ακόμα και σε ''νεκρή περίοδο''.

Αν παίζουν τα παιδιά ένα απλό μονότερμα, σε ένα μικρό γηπεδάκι, φανταστείτε, πόσο χωρίς να το καταλάβουν θα εκπαιδεύσουν τόσα πολλά στοιχεία και για μένα ένα από τα κυριότερα στο ποδόσφαιρο της εποχής μας. Ποιό είναι αυτό: είναι η 1η επαφή που είναι κομβική και εξαιρετικά σημαντική στην εξέλιξη ενός ποδοσφαιρική , γιατί υπαγορεύει την άμεση κατεύθυνση με γρήγορη απόφαση, ενώ υπαγορεύει και τον ρυθμό του παιχνιδιού.  

Αδράξτε την ευκαιρία. Αν λοιπόν σκέφτεστε να ακυρώσετε την προπόνηση στις διακοπές των παιδιών σας, λόγω «έλλειψης» αγώνων και οργανωμένων προπονήσεων, θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Γιατί τα παιδιά έχουν στο κεφάλι τους το ελεύθερο ποδόσφαιρο, την περίοδο εκτός σχολείου και γρήγορα ενθουσιάζονται. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί!

 Επιπλέον, ο παράγοντας ''διασκέδαση'', θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο κατά την περίοδο εκτός σχολείου.

Ατομικοί ή ομαδικοί αγώνες σε προαύλια, σε γειτονιές, σε μικρά γηπεδάκια, παρακινούν τους νεαρούς παίκτες και ταυτόχρονα διασφαλίζουν ότι όλοι, είναι αφοσιωμένοι στο ποδόσφαιρο, με χαρά και μεγάλη θέληση.

Επιπλέον, η προπόνηση σε μικρές ομάδες προσφέρει την ευκαιρία να προπονηθεί καλύτερα κάθε παίκτης ατομικά και να διορθωθούν συγκεκριμένα τα αδύνατα σημεία, χωρίς τα ίδια τα παιδιά να καταλαβαίνουν τις ωφέλειες.

Όταν λοιπόν βρούμε λίγη δροσιά ή σκιά τώρα το καλοκαίρι, ας αφήσουμε τους νεαρούς ποδοσφαιριστές να παίξουν μπάλα. Αν το κάνουν, την επόμενη σεζόν, θα είναι στις ομάδες τους, καλύτεροι. Το μόνο σίγουρο !

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ

προπονητής ποδοσφαίρου UEFA B