ΑρχικήΕιδήσειςΕλλάδαΤην παράταση προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων ως 30 Σεπτεμβρίου 2024 ζητά το ΚΚΕ

(copyright: Eurokinissi)

Την παράταση προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων ως 30 Σεπτεμβρίου 2024 ζητά το ΚΚΕ

Την παράταση προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων ως 30 Σεπτεμβρίου 2024 ζητά το ΚΚΕ

Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2024

Γιώργος Πέππας

Ο Βουλευτής του ΚΚΕ, κ. Χρήστος Τσοκανής, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στην οποία ζητάει την παράταση της προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων έως 30 Σεπτεμβρίου 2024, σημειώνοντας πως «Οι μαζικοί φορείς ελεύθερων επαγγελματιών φοροτεχνικών απαιτούν εδώ και τώρα μια σειρά αυτονόητα μέτρα, που θα διευκολύνουν την εργασία τους και θα δώσουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, χωρίς να οδηγηθούν σε συνθήκες πλήρους εξάντλησης».

Η Ερώτηση:

«Για μία ακόμα χρονιά, η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων εξελίσσεται σε εφιάλτη για τον κλάδο των φοροτεχνών - ελεύθερων επαγγελματιών και μισθωτών.

Οι προθεσμίες που έχουν οριστεί από το αρμόδιο Υπουργείο και την ΑΑΔΕ για υποβολή φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων αλλά και για μη μισθωτούς, φυσικά και νομικά πρόσωπα έως την 26η Ιουλίου, είναι πρακτικά αδύνατο να τηρηθούν, αφού μέχρι στιγμής έχει κατατεθεί περίπου το 40% των δηλώσεων. Η επιμονή για ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος, για την αποφυγή προστίμων, οδηγεί χιλιάδες λογιστές κυριολεκτικά στην εξάντληση.

Ταυτόχρονα, λόγω των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, το ενδεχόμενο λάθους αυξάνεται, ενώ παράλληλα, καταγράφονται καθημερινά εκατοντάδες αστοχίες στην αυτόματη συμπλήρωση στοιχείων με ευθύνη κρατικών φορέων ή των τραπεζών. Η έλλειψη χρόνου ακόμα και για τη διασταύρωση πιθανών ατελειών στα προσυμπληρωμένα στοιχεία, αυξάνει την πιθανότητα λαθών και κατά συνέπεια αδικαιολόγητων υπέρογκων προστίμων για χιλιάδες επαγγελματίες, αλλά και για μισθωτούς και συνταξιούχους. Το ίδιο ισχύει για τις “προσυμπληρωμένες δηλώσεις” - πού τόσο διαφημίστηκαν- οι οποίες θα κατατεθούν αυτόματα με τα όποια ενσωματωμένα λάθη δεν προλάβουν να διορθώσουν οι λογιστές.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο φέρουν μεγάλες ευθύνες για τη φοροληστρική πολιτική που ακολουθούν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, ενώ και η πολυδιαφημισμένη ψηφιοποίηση του συστήματος (βλέπε MyData) έχει κύριο στόχο την ενίσχυση της φοροαφαίμαξης.

Οι μαζικοί φορείς ελεύθερων επαγγελματιών φοροτεχνικών απαιτούν εδώ και τώρα μια σειρά αυτονόητα μέτρα, που θα διευκολύνουν την εργασία τους και θα δώσουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, χωρίς να οδηγηθούν σε συνθήκες πλήρους εξάντλησης. Ορισμένα από αυτά τα επείγοντα μέτρα είναι:

- Να διαμορφωθεί ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, το οποίο θα προβλέπει σχετική περίοδο υποβολής που δε μπορεί να είναι μικρότερη των 5 μηνών (όπως προέβλεπε η αρχική διάταξη του ν.4172/2013)

- Να μην υπάρχει καμία δηλωτική υποχρέωση προς την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ μέσα στον Αύγουστο, ώστε να υπάρχει το περιθώριο ολιγοήμερων διακοπών

- Να ισχύσει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για το 2024, η 30η Σεπτεμβρίου.

- Οι προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων να οριστικοποιούνται μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.

- Να επιλυθούν άμεσα οι τεχνικές δυσλειτουργίες της μηχανογράφησης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει για την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων.

Ο Βουλευτής

Τσοκάνης Χρήστος»