ΑρχικήΕιδήσειςΕλλάδαΟ Λουκάς Αποστολίδης ζητά από την Υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως να δείξει σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις

Ο Λουκάς Αποστολίδης ζητά από την Υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως να δείξει σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις

Ο Λουκάς Αποστολίδης ζητά από την Υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως να δείξει σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις

Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2024

Σπύρος Πέππας

Δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι ζητούν την αποκατάσταση της νομιμότητας και την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων για τα αναδρομικά τους. Οι δικαιούχοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη λόγω αυθαίρετων περικοπών στις συντάξεις, παραβιάσεων συνταγματικών κανόνων και διεθνών συμβάσεων από τη Διοίκηση. Παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις, προκαλώντας οικονομικές δυσκολίες στους συνταξιούχους.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Αποστολίδη:

Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Η αποκατάσταση της νομιμότητας, ο σεβασμός και η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων είναι το ζητούμενο δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων. Οι δικαιούχοι αναγκάσθηκαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους, διότι η Διοίκηση αυθαιρετεί παραβιάζοντας συνταγματικούς κανόνες και διεθνείς συμβάσεις. Και παρά το τεράστιο κόστος των περικοπών για τα περήφανια γηρατειά, αναζητούν έστω και τα ελάχιστα που επιδικάσθηκαν και έκρινε θετικά η δικαιοσύνη. Δυστυχώς όμως η Διοίκηση δεν σέβεται και δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

• Μνημείο αυτής της αδικαιολόγητης συμπεριφοράς της Διοίκησης τα αναδρομικά του 11μήνου 2015-2016 .

• Μνημείο, η αυθαίρετη και παράνομη περικοπή της επικουρικής σύνταξης σε 2.500 έως 3.000 δικαιούχους συνταξιούχους της πρώην ΑΤΕ.

• Μνημείο οι περικοπές των συντάξεων σε χιλιάδες μηχανικούς του ιδιωτικού τομέα, με την εφαρμογή μιας «ψευδοερμηνευτικής» εγκυκλίου, που εισάγει σημαντικές και αδικαιολόγητες ανισότητες μεταξύ των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών του ίδιου ασφαλιστικού κλάδου (τ.ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ).

Και στις τρεις αυτές υποθέσεις έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις του ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Χώρας μας, του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο πλαίσιο πιλοτικών δικών στην Ολομέλεια ή την 7μελή σύνθεση τμήματος του εν λόγω Δικαστηρίου.

Για τα αναδρομικά είναι γνωστός ο δικαστικός Γολγοθάς και οι αποφάσεις (2287-2288/2015,1439/2020 Ολ. ΣτΕ) που έλυσαν αμετάκλητα το εν λόγω νομικό ζήτημα. Η Διοίκηση, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο e-ΕΦΚΑ, η κυβέρνηση οφείλουν να σεβαστούν και να εφαρμόσουν τις δικαστικές αποφάσεις. Ως συνήγοροι αυτής της πολύπαθης κοινωνικής ομάδας, των 2,5 εκ. έχουμε επανειλημμένα οχλήσει και διαμαρτυρηθεί για σεβασμό και εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων. Η αδιαφορία της Διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, η συνέχιση εκ μέρους της του δικαστικού αγώνα παρά το ότι το νομικό ζήτημα έχει λυθεί με τις άνω αποφάσεις της Ολ. ΣτΕ, καταδεικνύει την πρόθεση του e-ΕΦΚΑ να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για τη καταβολή των εν λόγω αναδρομικών ποσών συντάξεων στην καταβαλλόμενη επικουρική σύνταξης καθώς και τα καταργηθέντα επιδόματων των δώρων εορτών και αδείας. Τα διοικητικά δικαστήρια αναστενάζουν στην κυριολεξία από τις χιλιάδες αγωγές προς εκδίκαση πάνω από 250.000 δικαιούχων. Εξίσου δυσβάσταχτο το βάρος στο ελλειπές προσωπικό του e-ΕΦΚΑ για την προετοιμασία των δικαστικών φακέλων. Επιπλέον επιβαρύνεται το δημόσιο με την καταβολή τόκων υπερημερίας.

Για την αυθαίρετη περικοπή επικουρικής σύνταξης σε δικαιούχους συνταξιούχους της πρώην ΑΤΕ από το 2014 έως σήμερα, υπολογίζονται σε 2.500 με 3.000, έχει εκδοθεί απόφαση του ΣτΕ στο πλαίσιο πιλοτικής δίκης, που εντέλει τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και να επαναχορηγήσει την παρανόμως διακοπείσα επικουρική σύνταξη

Επιπλέον για χιλιάδες μηχανικούς-ελευθεροεπαγγελματίες, ασφαλισμένους στο τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔ, με ψευδοερμηνευτική εγκύκλιο, στην ουσία ανυπόστατη κανονιστική πράξη, διαμορφώθηκαν μεγάλες ανισότητες στις συνταξιουχικές αποδοχές μεταξύ μισθωτών και ελευθεροεπαγγελματιών του ίδιου ασφαλιστικού κλάδου. Το ΣτΕ στο πλαίσιο πιλοτικής δίκης έκρινε παράνομες όλες τις πράξεις απονομής σύνταξης λόγω γήρατος ως προς τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης εκ της ειδικής προσαύξησης (πρώην ΕΛΠΠ). Παρά την απόφαση του ΣτΕ η Διοίκηση συνεχίζει να εκδίδει παράνομες ατομικές διοικητικές πράξεις και να απονέμει συντάξεις, με έρεισμα ανυπόστατη κανονιστική πράξη , η οποία εξεδόθη παρά το νόμω, διατηρώντας την άνιση μεταχείριση σε μισθωτούς και ελευθεροεπαγγελματίες μηχανικούς.

Κατά καιρούς μετά από έντονες διαμαρτυρίες των συνταξιουχικών σωματείων ακούγονται και γράφονται δηλώσεις ότι το Υπουργείο, ο e-ΕΦΚΑ, θα σεβαστεί τις αποφάσεις και θα τις εφαρμόσει κάποτε. Προς το παρόν συνεχίστε τα δικαστήρια. Και τελευταία στο ΑΕΔ, η Διοίκηση εισηγήθηκε να μην δοθούν τα καταργηθέντα επιδόματα των δώρων. Κρατάει όμως καιρό αυτό το παραμύθι και η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη Διοίκηση συνεχώς μεγαλώνει. Γι’ αυτό ας μην απορούμε για το μέγεθος της αποχής.

Κυρία Υπουργέ,

Οι ως άνω δικαστικές αποφάσεις που αναφέραμε αφορούν από 250.000 έως 300.000 χιλιάδες δικαιούχους. Οι συνταξιούχοι δεν θα βάλουν, έστω τα λίγα χρήματα που θα πάρουν στα σεντούκια, θα τα δώσουν στα παιδιά και τα εγγόνια σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο, όπου η αγοραστική δύναμη του Έλληνα βρίσκεται στην τελευταία θέση της ζώνης του ευρώ και στην προτελευταία των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.

Λουκάς Αποστολίδης

Δικηγόρος

Πρ. Αντιπρόεδρος Βουλής