ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΠαράταση στην υποβολή δηλώσεων κτηματογράφησης ζητούν ο Γιάννης Σαρακιώτης και Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παράταση στην υποβολή δηλώσεων κτηματογράφησης ζητούν ο Γιάννης Σαρακιώτης και Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.

Παράταση στην υποβολή δηλώσεων κτηματογράφησης ζητούν ο Γιάννης Σαρακιώτης και Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.

Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024

Σπύρος Πέππας

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης και άλλοι 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης παράταση για την υποβολή δηλώσεων κτηματογράφησης στη Φθιώτιδα. Οι βουλευτές επισημαίνουν τα προβλήματα που προκύπτουν από το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του συστήματος και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και επαγγελματίες λόγω των χρόνιων παθογενειών και των χαμηλών ποσοστών συλλογής δηλώσεων.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του κ. Σαρακιώτη:

Nα υλοποιήσει άμεσα την εξαγγελία του για χορήγηση παράτασης της λειτουργίας του συστήματος υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων για τη Φθιώτιδα από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, προκειμένου να αποφευχθεί σειρά προβλημάτων σχετικών με την ακίνητη περιουσία των πολιτών, ζητούν από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου με ερώτησή τους 15 Βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατόπιν πρωτοβουλίας του Συντονιστή Τομεαρχών και Βουλευτή Φθιώτιδας Γιάννη Σαρακιώτη.

Ειδικότερα, στο κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασής τους, οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρουν ότι, το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του συστήματος υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων για τη Φθιώτιδα από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 2024, επιφέρει πολυάριθμα προβλήματα στους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας (π.χ. προβλήματα στη διαδικασία μεταβιβάσεων γεωτεμαχίων, επιβάρυνση με επιπλέον έξοδα για την εκπρόθεσμη δήλωση κλπ.). Επιπροσθέτως, επισημαίνουν ότι, οι εμπλεκόμενοι με την διαδικασία της δήλωσης των ιδιοκτησιών στο Κτηματολόγιο (συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δικηγόροι κλπ.) λόγω χρόνιων παθογενειών ιδίως με τις ιδιοκτησίες εκτός αναδασμού αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια.

Μάλιστα, καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να πράξει το ίδιο με την περίπτωση της περιοχής του Ηρακλείου μιας και λόγω των χαμηλών ποσοστών συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας χορηγήθηκε παράταση σύμφωνα με τη δημόσια δήλωση του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ότι: «Στο βόρειο τμήμα του Ηρακλείου, μόλις το 32% των συνολικών εκτιμώμενων δικαιωμάτων έχει δηλωθεί. Οι πολίτες καλούνται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2024 να δηλώσουν την περιουσία τους, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος το ακίνητο τους να δηλωθεί από κάποιον άλλο που ενδεχομένως θα εκμεταλλευτεί την δική τους αδράνεια.».

Σε δήλωσή του αναφορικά με την παραπάνω κοινοβουλευτική παρέμβαση, ο Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Φθιώτιδα σημειώνει:

«Η έντονη ανησυχία των πολιτών, των ιδιοκτητών ακινήτων και γεωτεμαχίων, καθώς και μεγάλου αριθμού επαγγελματιών που εμπλέκονται στις διαδικασίες κτηματογράφησης, επέβαλλε την ανάληψη πρωτοβουλίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ώστε ο αρμόδιος Υπουργός να προβεί στη χορήγηση παράτασης στην υποβολή των σχετικών δηλώσεων. Δεν είναι δυνατόν να αγνοηθούν οι χρόνιες παθογένειες για τις οποίες ο απλός πολίτης ουδεμία ευθύνη φέρει, καθώς και τα φυσικά φαινόμενα που έπληξαν συγκεκριμένες περιοχές του Νομού μας, τα οποία δυσκόλεψαν τη διαδικασία δήλωσης των γεωτεμαχίων και να μην πράξει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως έπραξε αντίστοιχα σε άλλες περιπτώσεις περιοχών της χώρας μας, όπου καταγράφονται εξίσου χαμηλά ποσοστά υποβολής δηλώσεων. Η Κυβέρνηση οφείλει να ενεργήσει αναλόγως και υπό το πρίσμα των υφιστάμενων δυσκολιών να χορηγήσει επαρκή χρονικά παράταση, προκειμένου το σύνολο των συμπολιτών μας να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.»