ΑρχικήΕιδήσειςΕλλάδαΥπερταμείο: Τι αλλάζει με το νέο νόμο για τις «μικρές ΔΕΗ» και το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

#TAGS: Οικονομία  Υπερταμείο  Ενέργεια 

Υπερταμείο: Τι αλλάζει με το νέο νόμο για τις «μικρές ΔΕΗ» και το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο

Υπερταμείο: Τι αλλάζει με το νέο νόμο για τις «μικρές ΔΕΗ» και το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο

Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2024

Σπύρος Πέππας

Σημαντικές μεταρρυθμίσεις φέρνει ο νέος νόμος που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, ο οποίος σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το Υπερταμείο και τις θυγατρικές του. Ο νόμος αυτός επιδιώκει να εκσυγχρονίσει τη λειτουργία του Υπερταμείου και να αναβαθμίσει την απόδοση των οργανισμών του, προκειμένου να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.

Με τον νέο νόμο, το Υπερταμείο προχωρά σε σημαντικές αλλαγές, οι οποίες περιλαμβάνουν τη μετατροπή οκτώ οργανισμών σε «μικρές ΔΕΗ», οι οποίες θα έχουν την ευχέρεια να λειτουργούν με μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα. Για την υποστήριξη της δημιουργίας του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, το Υπερταμείο θα διαθέσει 300 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο μισό των εσόδων από την επαναμεταβίβαση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.

Ο νέος νόμος στοχεύει να επιλύσει τα χρόνια προβλήματα που παρατηρούνται στους δημόσιους οργανισμούς. Οι πολίτες συχνά ταλαιπωρούνται λόγω δυσλειτουργιών σε μέσα μαζικής μεταφοράς, καθυστερήσεων στις παραδόσεις από τα ΕΛΤΑ, και γενικά λόγω της αδυναμίας αυτών των οργανισμών να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο έρχεται να επιλύσει αυτά τα προβλήματα με την κατάργηση γραφειοκρατικών εμποδίων και την ενίσχυση των οργανισμών με τα απαραίτητα τεχνικά και ανθρώπινα μέσα.

Μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος περιλαμβάνει τα εξής:

1. Δημιουργία «μικρών ΔΕΗ»: Οκτώ οργανισμοί του Υπερταμείου θα μετατραπούν σε «μικρές ΔΕΗ». Αυτοί οι οργανισμοί περιλαμβάνουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, την ΔΕΘ-Helexpo, τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, την ΓΑΙΑΟΣΕ, τις Ελληνικές Αλυκές, την Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου και τον Όμιλο ΟΑΣΑ. Ο στόχος είναι να γίνει επανεκκίνηση αυτών των οργανισμών, μετατρέποντάς τους σε πιο ευέλικτους και αποδοτικούς φορείς.

2. Εκσυγχρονισμός του Υπερταμείου: Το Υπερταμείο θα απορροφήσει το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ, ολοκληρώνοντας έτσι ένα δύσκολο κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία. Αυτό θα μειώσει τα διοικητικά κόστη και θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στο Υπερταμείο. Επίσης, καταργείται το βέτο των δανειστών στην επιλογή των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου, το οποίο θα μετονομαστεί σε Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης.

3. Επανεπένδυση εσόδων από τα λιμάνια: Το 50% των εσόδων από τις συμβάσεις αξιοποίησης λιμένων θα κατευθύνεται στην εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους, ενώ το υπόλοιπο 50% θα διατίθεται για την αναβάθμιση των λιμανιών. Αυτή η κίνηση έχει σκοπό να βελτιώσει την υποδομή και την λειτουργικότητα των λιμένων, ενισχύοντας ταυτόχρονα την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη.

4. Δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου: Το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα λειτουργήσει ως ισχυρός επενδυτικός φορέας, με στόχο την ενίσχυση τομέων της οικονομίας που δεν καλύπτονται επαρκώς από τους σημερινούς επενδυτές. Το Ταμείο θα επενδύσει σε τομείς όπως η πράσινη μετάβαση, η κυκλική οικονομία, η τεχνολογία, η ενέργεια και οι υποδομές.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές θα βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών και θα ενισχύσουν την ελληνική οικονομία. Με τις νέες παρεμβάσεις, η Κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει σε έναν εκσυγχρονισμό που θα προσφέρει άμεσα οφέλη και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης.