ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓιώργος Μουλκιώτης: Η Κυβέρνηση να δώσει πραγματικές λύσεις στο μείζον πρόβλημα της στέγασης

Γιώργος Μουλκιώτης: Η Κυβέρνηση να δώσει πραγματικές λύσεις στο μείζον πρόβλημα της στέγασης

Γιώργος Μουλκιώτης: Η Κυβέρνηση να δώσει πραγματικές λύσεις στο μείζον πρόβλημα της στέγασης

Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2024

Σπύρος Πέππας

Ο Βουλευτής Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Μουλκιώτης, κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει ουσιαστικά μέτρα για το αυξανόμενο πρόβλημα στέγασης, που απειλεί τα ελληνικά νοικοκυριά. Σύμφωνα με έρευνες, οι χαμηλόμισθοι αναγκάζονται να δαπανούν το 72,2% του εισοδήματός τους για ενοίκιο, ενώ οι αυξήσεις συνεχίζονται. Ο βουλευτής τονίζει την ανάγκη στήριξης των νέων και των οικογενειών, ζητώντας απαντήσεις για τα προγράμματα «Ανακαινίζω» και «Εξοικονομώ».

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του κ. Μουλκιώτη:

«Μείζον το πρόβλημα της στέγης. Χαμηλόμισθος είναι αναγκασμένος να ξοδέψει περίπου του 72,2% του μισθού του για στέγαση. Η Κυβέρνηση να δώσει πραγματικές λύσεις τώρα»!

Ο Γιώργος Μουλκιώτης, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής Βοιωτίας και Υπεύθυνος ΚΤΕ Προστασίας του Πολίτη, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση αναδεικνύει στη Βουλή το μείζον στεγαστικό ζήτημα που αποτελεί «βραχνά» για την πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών.

Ειδικότερα, ο Γιώργος Μουλκιώτης, επικαλούμενος έρευνες ειδικών αναλυτών, όπως δη-μοσιεύθηκαν στον τύπο, αναφέρει στην ερώτηση του ότι τα ενοίκια το 2025 αναμένεται να φθάσουν σε νέα υψηλά, έπειτα από άνοδο +55,9% τα τελευταία εννέα χρόνια.

Οι σχετικές έρευνες δείχνουν ότι στην Αθήνα για ένα μικρό επιπλωμένο διαμέρισμα (ενός δωματίου), ένας χαμηλόμισθος είναι αναγκασμένος να ξοδέψει περίπου το 72,2% του μισθού του. Ενδεικτικά, η εκτίμηση των ειδικών είναι πως η άνοδος του επόμενου έτους θα κυμανθεί κοντά στο 7-8% και δεν θα ξεφύγει από την τάση της τελευταίας τριετίας (2022: +6,7%, 2023: +7,1%, 2024: +7,7%), με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να σημειώνονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Το κέντρο της Αθήνας έχει ήδη δει αύξηση 8,6% το 2024 και 8,3% το 2023, ενώ το κέντρο της Θεσσαλονίκης 9,5% το 2024 και 7,8% το 2023. Επίσης, ξεχωρίζει ο Πειραιάς, ο οποίος από πολλές απόψεις είναι ο πρωταθλητής των αυξήσεων τιμών. Έχει καταγραφεί άνοδος των ζητούμενων ενοικίων της τάξης του 11,1% φέτος, 10,2% πέρσι και 8,8% το 2022.

Στοιχείο που ξεχωρίζει από τη διακύμανση των ενοικίων είναι ότι οι τιμές όχι απλά αυξάνονται την τελευταία διετία, αλλά τούτο σημειώνεται με όλο και μεγαλύτερους ρυθμούς. Τα στοιχεία των ιστοσελίδων αγγελιών ακινήτων, δείχνουν ότι σε 59 περιοχές της χώρας, οι 53 είχαν αύξηση ζητούμενων ενοικίων το γ΄ τρίμηνο του έτους και μόλις σε 6 φαίνεται να μειώθηκαν.

Τα παραπάνω συνηγορούν ότι ένας χαμηλόμισθος είναι αναγκασμένος να ξοδέψει περίπου του 72,2% του μισθού του, ενώέρευνες έχουν δείξει πως τα περισσότερα νοικοκυριά δεν μπορούν να αποταμιεύσουν και πολλά εξαυτών στα μισά του μήνα έχουν ξοδέψει τον μηνιαίο μισθό τους. Ακόμη, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 26,1% του πληθυσμού της χώρας (2.658.400 άτομα) και σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι νέοι στην Ελλάδα εγκαταλείπουν το σπίτι των γονιών τους, κατά μέσο όρο σε ηλικία 30,7 ετών, ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι νέοι εγκαταλείπουν το πατρικό τους κατά μέσο όρο σε ηλικία 26,4 ετών.

Κατόπιν αυτών κι επειδή υπάρχουν δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με τα οποία τα προγράμματα «Ανακαινίζω» και «Εξοικονομώ» βρίσκονται στον «αέρα» εξαιτίας της αύξησης των τιμών στα οικοδομικά υλικά, ο Βουλευτής Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής Γ. Μουλκιώτης, ζητά από τους Υπουργούς Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να δώσουν απαντήσεις στις κάτωθι ερωτήσεις:

1. Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προαναφερόμενου φαινόμενου, το οποίο «γονατίζει» άπαντες; Πως θα στηριχθούν νέοι, νέες οικογένειες και εν γένει τα ελληνικά νοικοκυριά;

2. Σε τι φάση βρίσκονται τα προγράμματα «Ανακαινίζω» και «Εξοικονομώ»; Υπάρχει περίπτωση μη υλοποίησης αυτών και πως αντιμετωπίζεται τούτο ως ενδεχόμενο;