Αγιος Σπυρίδων: Ποιος είναι ο θαυματουργός Πολιούχος της Κέρκυρας που γιορτάζει σήμερα
Ο κυπριακής καταγωγής Αγιος Σπυρίδων, είναι σημαντική προσωπικότητα της Χριστιανοσύνης.
Είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένος με την πόλη και το νησί της Κέρκυρας, της οποίας είναι προστάτης Αγιος. Είναι, επίσης, πολιούχος Αγιος του Πειραιά.
Η μνήμη του εορτάζεται στις 12 Δεκεμβρίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και στις 14 Δεκεμβρίου από την Καθολική.
Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, o Αγιος Σπυρίδων γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στο τώρα κατεχόμενο χωριό ?σσια (?σκια) της Κύπρου (και όχι στην Τριμυθούντα - σημερινή Τρεμετουσιά - όπως γράφουν πολλοί) από οικογένεια βοσκών, που ήταν κάπως εύπορη. Αν και μορφώθηκε αρκετά δεν άλλαξε επάγγελμα. Συνέχισε και αυτός να είναι βοσκός.
Σαν χαρακτήρας, ο Αγιος, ήταν απλός, αγαθός, γεμάτος αγάπη για τον πλησίον του. Τις Κυριακές και τις γιορτές, συχνά έπαιρνε τους βοσκούς και τους οδηγούσε στους ιερούς ναούς, και κατόπιν τους εξηγούσε την ευαγγελική ή την αποστολική περικοπή. Ο Θεός τον ευλόγησε να γίνεται συχνά προστάτης χήρων και ορφανών.
Νυμφεύθηκε ευσεβή σύζυγο και απέκτησε μια κόρη, την Ειρήνη. Γρήγορα, όμως, η σύζυγός του πέθανε. Για να επουλώσει το τραύμα του ο Σπυρίδων αφοσιώθηκε ακόμα περισσότερο στη διδαχή του θείου λόγου.
Μετά από πολλές πιέσεις, χειροτονήθηκε ιερέας. Και πράγματι, υπήρξε αληθινός ιερέας του Ευαγγελίου, έτσι όπως τον θέλει ο θείος Παύλος: «Ἀνεπίληπτον, νηφάλιον, σώφρονα, κόσμιον, φιλόξενον, διδακτικόν, τέκνα ἔχοντα ἐν ὑποταγῇ μετὰ πάσης σεμνότητας» (Α' προς Τιμόθεον γ' 2-7). Δηλαδή ακατηγόρητο, προσεκτικό, εγκρατή, σεμνό, φιλόξενο, διδακτικό, και να έχει παιδιά που να υποτάσσονται με κάθε σεμνότητα. Έτσι και ο Σπυρίδων, τόσο σωστός υπήρξε σαν ιερέας, ώστε όταν χήρεψε η επισκοπή Τριμυθούντος στην Κύπρο, δια βοής λαός και κλήρος τον εξέλεξαν επίσκοπο.
Από τη θέση αυτή ο Σπυρίδων προχώρησε τόσο πού στην αρετή, ώστε τον αξίωσε ο Θεός να κάνει πολλά θαύματα.
Να σημειώσουμε εδώ ότι ο ?γιος Σπυρίδων με το κύρος της αγίας και ηθικής ζωής του στην Α' Οικουμενική σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας (Μικρά Ασία) και στην οποία συμμετείχε, κατατρόπωσε τους Αρειανούς και αναδείχτηκε από τους λαμπρούς υπερασπιστές της Ορθόδοξης πίστης. Μάλιστα, όπως αναφέρει η παράδοση, αφού μίλησε για λίγο, κατόπιν έκανε το σημείο του Σταυρού και με το αριστερό χέρι, που κρατούσε ένα κεραμίδι, εις τύπον της Αγίας Τριάδος είπε: «Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρός» και έκανε να φανεί προς τα επάνω απ' το κεραμίδι φωτιά, δια της οποίας είχε ψηθεί αυτό. Όταν δε είπε: «Καὶ τοῦ Υἱοῦ», έρρευσε κάτω νερό, δια του οποίου ζυμώθηκε το χώμα του κεραμιδιού. Και όταν πρόσθεσε: «Καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος» έδειξε μέσα στη χούφτα του μόνο το χώμα που απέμεινε.
Ο Σπυρίδων εκοιμήθη εν ειρήνη το 348 και λόγω του ενάρετου βίου και των θαυμάτων που ετέλεσε κατατάχθηκε μεταξύ των Αγίων. Το λείψανό του κατά τον έβδομο αιώνα μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να προφυλαχθεί από τις επιδρομές των αλλοθρήσκων Αράβων στην Κύπρο. Μετά την άλωση της Πόλης το 1453 μεταφέρθηκε για ασφάλεια στην ενετοκρατούμενη Κέρκυρα, η οποία από τότε συνδέεται στενά με τον ?γιο και οι κάτοικοί της επικαλούνται το όνομά του σε κάθε δύσκολη περίσταση.
Ο Αγιος Σπυρίδων και η Κέρκυρα
Η ιστορία της Κέρκυρας είναι βαθιά συνδεδεμένη με τον ?γιο Σπυρίδωνα. Στα θαύματα του συγκαταλέγονται η σωτηρία των κατοίκων από λοιμό, η απομάκρυνση των Τούρκων που πολιορκούσαν το νησί το 1716 και η απαλλαγή του νησιού από την επιδημία της πανούκλας το 1629 και 1673.
Ο κόσμος του νησιού τιμά τον πολιούχο του μεγαλοπρεπώς με λιτανείες, πολλές φορές στη διάρκεια του έτους, με συμμετοχή 20 φιλαρμονικών.
Η Λιτάνευση του Αγίου Σπυρίδωνος
Το σκήνωμα του Αγίου λιτανεύεται πέντε φορές το χρόνο.
Εκτός την 12η Δεκεμβρίου, που εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνα (τοποθετείται όρθιο το σκήνωμα στη “θύρα” του ναού), λιτανεύεται επίσης:
Την Κυριακή των Βαΐων, για την προστασία του νησιού από την πανώλη που είχε κτυπήσει όλη την Ευρώπη το 1629.
Το Μεγάλο Σάββατο, για το θαύμα του Αγίου, που γλύτωσε το νησί από μεγάλο λοιμό.
Την 11η Αυγούστου, σε ανάμνηση της σωτηρίας της Κέρκυρας από την επιδρομή-πολιορκία των Τούρκων το 1716.
Την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, για την διάσωση των κατοίκων από την δεύτερη επιδημία πανώλης το 1673.
Πηγή: newsbomb.gr
`Αλλα άρθρα του/της Γιώργος Πέππας
Στα κάγκελα οι αγρότες εξαπολύουν πυρά κατά του περιφερειάρχη
Σε παραίτηση καλούν τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες μετά από 35 ημέρες κινητοποιήσεων στο προαύλιο του Διοικητηρίου της...
Στέφανος Σταμέλλος: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ περίπτωση να αποφύγουν τα τέλη ταφής. Το ξέρουν!
ΤΕΛΗ ΤΑΦΗΣ και ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων: Ήμουνα νιος και γέρασα. Έχουν περάσει πάνω από τριάντα χρόνια από τότε...
Τα δρομολόγια της αστυνομίας αυτής της εβδομάδας στη Στερεά Ελλάδα
Στη δημοσιότητα έδωσε η αστυνομία τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (Κ.Α.Μ.), της Γενικής Περιφερειακής...
Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου ΔΑΑ για την αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας
Την Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2025, πραγματοποιήθηκε, σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου...
Live: ΑΟ Θήβα - Αστέρας Βάρης - Πρωτάθλημα Γ` Εθνικής 2024-2025
Σήμερα στις 15:00 ξεκίνησε ο αγώνας ΑΟ Θήβας - Αστέρας Βάρης για το Πρωτάθλημα της Γ` Εθνικής...
Οι κάτοικοι του παλιού ευρωπαϊκού χωριού της Θήβας διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο
Το ευρωπαϊκό χωριό στη Θήβα έχασε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του και ο εκτός σχεδίου οικισμός...
Ποδόσφαιρο: Τα αποτελέσματα της 9ης αγωνιστικής στην Α` κατηγορία Βοιωτίας
Ολοκληρώθηκε με μεγάλο ενδιαφέρον η 9η αγωνιστική για την Α` κατηγορία Βοιωτίας, με τα βλέμματα να είναι πλέον στραμμένα...
Εξιχνιάσθηκαν 12 κλοπές και 4 απόπειρες κλοπών σε καταστήματα στη Λιβαδειά και την Αράχωβα
Στην εξιχνίαση μιας σειράς κλοπών και απόπειρών κλοπών, από καταστήματα και επιχειρήσεις, προχώρησε το Τμήμα Δίωξης...
Live: Κιθαιρών Καπαρελλίου - Απόλλων Ακραιφνίου - Πρωτάθλημα Α` Βοιωτίας 2024-2025
Σήμερα στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας ανάμεσα στο Κιθαιρώνα Καπαρελλίου και τον Απόλλων Ακραιφνίου...