ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟ πρώτος σκόρερ Φθιώτιδας, ο Κώστας Ρούσσης, μιλάει στο Ράδιο Θήβα για τη καριέρα του

Ο πρώτος σκόρερ Φθιώτιδας, ο Κώστας Ρούσσης, μιλάει στο Ράδιο Θήβα για τη καριέρα του

Ο πρώτος σκόρερ Φθιώτιδας, ο Κώστας Ρούσσης, μιλάει στο Ράδιο Θήβα για τη καριέρα του

Σάββατο, 6 Ιουνίου 2020

Γιώργος Πέππας

Στο «Ράδιο Θήβα», στην εκπομπή «Μπαλαδώροι της Βοιωτίας» με τον κ. Μηνά Παπαθωμά και τον κ. Γρηγόρη Παύλου, μίλησε ο πρώτος σκόρερ, για 2η συνεχόμενη χρονιά, στο Α τοπικό Φθιώτιδας, ο επιθετικός της ομάδας «Προοδευτική Λάρυμνας», κ. Κώστας Ρούσσης, ο οποίος βρέθηκε στο στούντιο του «Ράδιο Θήβα».

Αρχικά ο κ. Ρούσσης επισήμανε πως είναι πολύ σημαντικό το οικονομικό κομμάτι, ενώ ακόμη αρκετά σημαντικό, και κάτι που πολλές ομάδες κάνουν με λάθος τρόπο, είναι να κρατούν οι ομάδες τους ντόπιους παίχτες. Πολλές ομάδες ανεβαίνουν κατηγορία, κάνουν πολλές μεταγραφές και διώχνουν τους ντόπιους, με αποτέλεσμα όταν πέφτει κατηγορία η ομάδα να μην επιστρέφουν οι ντόπιοι παίχτες και να διαλύεται η ομάδα. «Ο ντόπιος είναι σύμβολο για την ομάδα». Όταν κάποιος είναι για πολλά χρόνια με μια ομάδα, ακόμη και αν δεν είναι πάρα πολύ καλός παίχτης, «δεν τον διώχνεις, γιατί πονάει την ομάδα και την φανέλα» διαφορετικά θα γυρίσει την πλάτη στην ομάδα και στο τέλος δεν θα υπάρχουν αρκετοί παίχτες και θα διαλυθεί. Σημαντική είναι η στήριξη τόσο της τοπικής κοινωνίας αλλά και του νομού για να ανέβει στη Γ Εθνική, όπως έκανε η Αταλάντη.

Αναφορικά με το πρωτάθλημα, ο κ. Ρούσσης ανέφερε πως «κανείς δεν γνωρίζει τι θα γινόταν αν συνεχιζόταν το πρωτάθλημα. Όταν σταμάτησε παίζαμε με την ομάδα του Μαρτίνου, αν νικούσαμε θα άλλαζαν πολλά αλλά φαβορί ήταν το Μαρτίνο και η διαφορά ήταν μεγάλη βαθμολογικά.» Ο κ.    υπογράμμισε πως η ομάδα της Λάρυμνας θα μπορούσε να ήταν στη Β εθνική, έχοντας δίπλα της τον οικονομικό κολοσσό την ΛΑΡΚΟ, όταν η εταιρεία πήγαινε καλά θα έπρεπε να είχε γίνει κάποια συμφωνία ώστε να στηριχτεί η ομάδα και θα μπορούσε να ήταν σε πολύ μεγάλη κατηγορία. Στο παρελθόν υπήρχε κακή διαχείριση στην ομάδα, «θα έπρεπε η διοίκηση και η κοινότητα να είχαν κάνει συμφωνία με τη ΛΑΡΚΟ και να τους έδινε ένα τεράστιο μπάτζετ, πριν 20-30 χρόνια, θα ήταν πολύ καλό για την ομάδα και θα βρισκόταν άνετα στη Β εθνική κατηγορία. Πλέον είναι πολύ αργά γιατί η εταιρεία δεν πάει πολύ καλά τα τελευταία χρόνια.»

Μπορεί η ομάδα της Λάρυμνας να ανέβει κατηγορία;

«Σίγουρα στο μέλλον μπορεί να ανέβει γιατί έχει αλλάξει η διοίκηση, είναι στο χέρι μας αν λυθούν τα προβλήματα με τη ΛΑΡΚΟ και πάνε όλα καλά, να κάνουμε μια συμφωνία και να ανέβει η ομάδα στη Γ Εθνική και θα σταθεί εκεί.» Μια ομάδα δεν μπορεί να ανέβει αν τρέχουν μονάχα λίγα άτομα, εκτός και αν υπάρχουν πολλά χρήματα. Πρέπει να τρέχουν όλοι, και οι περισσότεροι τρέχουν γιατί το αγαπάνε και χάνουν χρήματα από τη τσέπη τους για τις ομάδες. «Πρέπει να είναι πολλά άτομα για να βοηθάνε την ομάδα και να τρέχουν για αυτήν.»

Η καριέρα του κ. Κώστα Ρούσση

«Ξεκίνησα από μικρός στη Λάρυμνα, 13-14 ετών, μετά πήγα στον Λεβαδιακό για περίπου 4 χρόνια. Στη συνέχεια πήγα στην Αθήνα, Απόλλωνα Αθηνών. Έζησα καλές εποχές με ομάδες και ποδοσφαιριστές, όμως ήταν άλλη εποχή τότε, που οι ομάδες ήθελαν ηλικιακά μεγάλους παίχτες και εγώ ήμουν μικρός. Πλέον έχουν αλλάξει, πλέον 25 χρονών είσαι μεγάλος για Β ή Α εθνική, θέλουν νέους παίχτες. Αυτή την εποχή ήμουν άτυχος αλλά έπαιξα, πήγα με τον σταυρό στο χέρι γιατί ήμουν καλός.»

Τι έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτή την αλλαγή μεταξύ εποχών

«Σημαντικό ρόλο έπαιξε το οικονομικό. Πριν 15 χρόνια είχαν πολλά χρήματα όλες οι ομάδες, αυτό έχει σταματήσει. Δουλεύουν με ακαδημίες και βγάλαν παιδιά ή αγοράζουν νέα παιδιά 16-17 ετών που ψάχνουν ευκαιρία να παίξουν και δεν ζητάνε πολλά λεφτά και το κόστος για τους μεγάλους παίχτες είναι μεγάλο. Πήγαν σε μοντέλο με μικρές ηλικίες που δεν ζήταγαν πολλά λεφτά, ήθελαν να παίξουν μπάλα και να δείξουν την αξία τους.» Το ποδόσφαιρο άλλαξε λόγω οικονομίας. «Είναι δύσκολο να γυρίσουν οι παλιές εποχές, όπου η Ελλάδα και οι ομάδες είχαν λεφτά. Όπως βλέπετε πριν 20 χρόνια όλα τα γήπεδα από Β τοπικό ως και Α εθνική ήταν γεμάτα από κόσμο, πλέον δεν υπάρχει κόσμος ακόμη και στη Α εθνική.»

 Ο κ. Ρούσσης αναφέρθηκε στη στήριξη που δείχνει ο κόσμος στην ομάδα της Λάρυμνας, υπογραμμίζοντας πως «Είχαν να δουν πολλά χρόνια την ομάδα τόσο καλή και να κάνει τόσο καλή πορεία, μη ξεχνάμε πως είχαμε μονάχα μια ήττα στο πρωτάθλημα, όσο και το Μαρτίνο, απλά είχαμε περισσότερες ισοπαλίες. Ο κόσμος έρχεται γιατί παίζουμε καλό ποδόσφαιρο, επιθετικό. Όταν κερδίζεις μαζεύεις κόσμο, όταν χάνεις ο κόσμος φεύγει.»

Ο επιθετικός της Προοδευτικής Λάρυμνας μίλησε ακόμη και για το αίσθημα που έχει ένας επιθετικός, δηλώνοντας πως επιθετικός γεννιέσαι, «θέλει πολύ δουλειά στη προπόνηση, στο γήπεδο, να μην είσαι εγωιστής, να βλέπεις τα λάθη σου και να σκέφτεσαι τα λάθη σου, να προσπαθείς να βελτιωθείς και να βελτιώσεις τα τελειώματα, πράγματα που έκανα από μικρός και δούλευα τα τελειώματα μου. Η δουλειά είναι το μυστικό, αρκεί να το έχεις μέσα σου. Το 70% είναι να το έχεις μέσα σου γιατί το γκολ είναι δύσκολο, δεν μπορούν να το βάλουν όλοι, είναι να το έχεις μέσα σου, να έχεις γεννηθεί με αυτό και να μην το αφήσεις να φύγει, να το δουλεύεις και να το κρατάς.

Τέλος ο κ. Ρούσσης μίλησε για το ενδεχόμενο να βρεθεί σε κάποια ομάδα της Βοιωτίας. «Δεν κλείνω προτάσεις ούτε πόρτες. Σίγουρα έχω επαφές με ομάδες, όλες από το τηλέφωνο. Δεν έχουν οργανωθεί ακόμη οι ομάδες.» Ο κ. Ρούσσης υπογράμμισε πως θα πραγματοποιηθούν ραντεβού και από κοντά, δηλώνοντας πως είναι ανοιχτός σε όλες τις προτάσεις, «είμαι πολύ καλά στην υγεία μου, είμαι πολύ καλά γενικά και θα συνεχίσω να παίζω ποδόσφαιρο».