ΑρχικήΈνθεταΥγεία & ΔιατροφήΙωσήφ Χαν: Ποιες Τροφές Βοηθούν στη Διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη

ΘΗΒΑ

#TAGS: Ιωσήφ Χαν 

Ιωσήφ Χαν: Ποιες Τροφές Βοηθούν στη Διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη

Ιωσήφ Χαν: Ποιες Τροφές Βοηθούν στη Διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη

Ο Ιωσήφ Χαν Διαιτολόγος- Διατροφολόγος γράφει

Τρίτη, 13 Μαΐου 2025

Γιώργος Πέππας

Ποιες Τροφές Βοηθούν στη Διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη- Εστιάζοντας σε ποια τρόφιμα είναι χρήσιμα για άτομα με διαβήτη και ποιοι είναι οι τρόποι για να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου τους μέσω της διατροφής.

Ο σακχαρώδης διαβήτης, ιδιαίτερα ο τύπου 2, απαιτεί συνεχή προσοχή και φροντίδα. Ωστόσο, η διατροφή μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό σύμμαχο στη διαχείριση της νόσου. Επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές, μπορούμε να διατηρήσουμε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσουμε τη συνολική μας υγεία.

1. Τρόφιμα Πλούσια σε Φυτικές Ίνες

Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης. Τρόφιμα όπως τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα με φλούδα και τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών.

2. Μη Αμυλούχα Λαχανικά

Λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, τα φασολάκια και τα κολοκυθάκια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας τα ιδανικά για άτομα με διαβήτη.

3. Πρωτεΐνες Υψηλής Ποιότητας

Η κατανάλωση πρωτεϊνών, όπως το άπαχο κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα όσπρια, βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου, καθώς επιβραδύνει την απορρόφηση των υδατανθράκων.

4. Υγιεινά Λιπαρά

Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και το αβοκάντο, συμβάλλουν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στη μείωση των επιπέδων σακχάρου.

5. Φρούτα με Χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη

Φρούτα όπως τα μούρα, τα μήλα και τα αχλάδια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, καθιστώντας τα ασφαλή επιλογές για άτομα με διαβήτη.

6. Δημητριακά Ολικής ?λεσης

Τα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως η βρώμη και το καστανό ρύζι, παρέχουν σταθερή ενέργεια και βοηθούν στη διατήρηση σταθερών επιπέδων γλυκόζης .

7. Κατανάλωση Τροφών με Σωστή Σειρά

Η κατανάλωση τροφών με συγκεκριμένη σειρά μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου. Ξεκινώντας με λαχανικά, ακολουθούμενα από πρωτεΐνες και λιπαρά, και τέλος υδατάνθρακες, μπορεί να μειωθούν οι αιχμές γλυκόζης μετά το γεύμα .

Συμπεράσματα

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη. Επιλέγοντας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και υγιεινά λιπαρά, καθώς και ακολουθώντας στρατηγικές όπως η σωστή σειρά κατανάλωσης τροφών, μπορούμε να διατηρήσουμε τα επίπεδα σακχάρου σταθερά και να βελτιώσουμε τη συνολική μας υγεία.

Βιβλιογραφία

1.Mayo Clinic. (n.d.). Diabetes diet: Create your healthy-eating plan. Retrieved from https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/diabetes-diet/art-20044295

2.American Diabetes Association. (n.d.). Eating Well & Managing Diabetes. Retrieved from https://diabetes.org/food-nutrition/eating-healthy

3.Healthline. (n.d.). Type 2 Diabetes Diet: Tips for Managing High Blood Sugar. Retrieved from https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes-diet

4.Verywell Health. (2025). Why Eating Foods in a Certain Order Could Help Control Blood Sugar and Cravings. Retrieved from https://www.verywellhealth.com/meal-sequencing-11728467

5.Medical News Today. (2025). Best foods that help lower and control blood sugar. Retrieved from https://www.medicalnewstoday.com/articles/322861