ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΑψιμαχίες για την ανατροπή απόφασης του Δ.Σ. του Δήμου Θηβαίων - Σκληρή κριτική από τον Δήμαρχο Θηβαίων

Αψιμαχίες για την ανατροπή απόφασης του Δ.Σ. του Δήμου Θηβαίων - Σκληρή κριτική από τον Δήμαρχο Θηβαίων

Αψιμαχίες για την ανατροπή απόφασης του Δ.Σ. του Δήμου Θηβαίων - Σκληρή κριτική από τον Δήμαρχο Θηβαίων

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020

Γιώργος Πέππας

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλεί η ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θηβαίων, κ. Αθ. Κοκοντίνης, η οποία έθετε ερωτήματα προς τον νυν δήμαρχο Θηβαίων, κ. Γιώργο Αναστασίου, αναφορικά με απόφαση που είχε λάβει ως αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η οποία ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Θηβαίων. Ο κ. Σταμάτης Χαλβατζής, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θηβαίων, εξέδωσε με τη σειρά του ανακοίνωση πάνω στο θέμα, ενώ τοποθετήθηκε και στο «Ράδιο Θήβα», στην εκπομπή «Ενημερωμένος Πολίτης», επί του θέματος.

Διαβάστε εδώ την ανάρτηση του κ. Κοκοντίνη

Ο Δήμαρχος Θηβαίων, κ. Γιώργος Αναστασίου, σε παρέμβαση που έκανε στην εκπομπή «Ενημερωμένος Πολίτης» εξαπέλυσε δριμύτατη κριτική προς τον κ. Κοκοντίνη, υποστηρίζοντας παράλληλα σθεναρά την απόφαση που είχε λάβει ως αντιπεριφερειάρχης.

Η τοποθέτηση του κ. Χαλβατζή στο «Ράδιο Θήβα»

Αρχικά ο κ. Χαλβατζής επισήμανε πως ένιωσε έκπληξη με την έκβαση της κατάσταση αυτής, όπου απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Θηβαίων ανετράπη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Σε ερώτηση τέθηκε η δυνατότητα των δημοτικών συμβούλων να παρακολουθούν σε ικανοποιητικό βαθμό την εξέλιξη τέτοιων αποφάσεων, με τον κ. Χαλβατζή να υπογραμμίζει πως ο εκάστοτε Δήμαρχος Θηβαίων, «υποχρεούται να στηρίξει τις αποφάσεις των δημοτικών συμβούλων και να τις εφαρμόσει». Πολλοί πολίτες δεν γνωρίζουν την έκβαση τέτοιων αποφάσεων, με τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Θηβαίων να βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Η απόφαση του Δ.Σ. είχε ληφθεί καθολικά, «Δεν πίστευα πως υπήρχε υπηρεσιακός παράγοντας που θα έγραφε στα παλιά του τα παπούτσια την απόφαση του Δ.Σ.», με τον κ. Χαλβατζή να τονίζει πως η απόφαση αυτή ήταν τεκμηριωμένη και υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του κ. Χαλβατζή

Στη συνέχεια ο κ. Χαλβατζής υπογράμμισε πως «θέλω να γίνω κατανοητός, να καταλάβουν οι πολίτες πως δεν με ενδιαφέρει η αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή αλλά το που ζούμε, που μεγαλώνουμε τα παιδιάς μας και τα εγγόνια μας». Οι επιχειρηματίες και οι βιομήχανοι, όπως υποστήριξε ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θηβαίων, «προσπαθούν με κάθε τρόπο, ακόμη και με δόλια μέσα μερικές φορές» να προωθήσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα, καθώς «κάνουν τη δουλειά τους με στόχο το κέρδος», ξεκαθαρίζοντας πως δεν τους κατηγορεί για την κατάσταση αυτή, αλλά ασκεί κριτική στους αιρετούς, τους δημόσιους λειτουργούς, που έχουν καθήκον να προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο από τέτοιες ενέργειες.

Αναφορικά με το θέμα του καθαρισμού του Ασωπού, παρά τις πολλαπλές υποσχέσεις και τις δηλώσεις τόσο του πρώην Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Κ. Μπακογιάννη, όσο και του πρώην Υπουργού και νυν Πρωθυπουργού, κ. Κ. Μητσοτάκη, ο κ. Χαλβατζής υπογραμμίζει πως μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί σημαντικές δράσεις.

Τέλος ο κ. Χαλβατζής επισήμανε πως, σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η εταιρεία που αναφέρεται στην απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Θηβαίων, διαχειρίζεται, νόμιμα, «πολύ επιβλαβή και επιβαρυντικά για το περιβάλλον υλικά», ενώ σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου, προς την εταιρεία, αν υπάρχει κάποια μέτρηση ή τρόπος ελέγχου της εταιρείας από τον Δήμο, έλαβε αρνητική απάντηση. Ο Δήμος οφείλει απέναντι στους δημότες του να εξασφαλίζει την ασφάλεια του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, τόνισε τέλος ο κ. Χαλβατζής.

Ακούστε αναλυτικά ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Χαλβατζή στο Ράδιο Θήβα.

Η παρέμβαση του κ. Αναστασίου στο «Ράδιο Θήβα»

Σε πρώτη φάση ο κ. Αναστασίου χαρακτήρισε την υπόθεση με το ρητό, «περσινά ξινά σταφύλια. Μιλάμε για ένα θέμα το οποίο έγινε την άνοιξη του 2019 και τώρα με ένα δημοσίευμα που έκανε ο κ. Κοκοντίνης, ο οποίος δεν ξέρω για ποιους λόγους αλλά σίγουρα έχει κάποιες πικρίες οι οποίες προφανώς των βαρύνουν και θέλει να τις βγάλει. Ο καθένας μας έχει την ιστορία του και την παρουσία του και δεν έχουν την ίδια βαρύτητα οι λόγοι μας όταν έχουμε μείνει οκτώ χρόνια στην αφάνεια και στη σιωπή και παρουσιάζουμε ξαφνικά, όψιμα, το ενδιαφέρον μας. Δεν έχω δει κάποια παρέμβαση του κ. Κοκοντίνη τα τελευταία 8-9 χρόνια που ήταν πρόεδρος του Δ.Σ. αναφορικά με το περιβάλλον. Τώρα για να πάμε στο προκείμενο, είμαι βέβαιος και θα το πω ευθαρσώς και δεν κρύβομαι πίσω από τα λόγια μου, ότι κανένας από το Δ.Σ. της προηγούμενης δημοτικής αρχής δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε έρθει στο συμβούλιο για να γνωμοδοτήσουν, είμαι βέβαιος 100%. Αν είχαν διαβάσει σίγουρα δεν θα είχαν την άποψη αυτή, που πήραν ως απόφαση του Δ.Σ. κρύβοντας πίσω από αγκυλώσεις άλλου είδους, το αποτέλεσμα της απόφασης αυτής. Το θέμα ποιο είναι; Εδώ είχαμε να κάνουμε με μια Μ.Π.Ε. για έναν εκσυγχρονισμό και την κατασκευή μιας αποθήκης. Αν είχαν μπει στον κόπο και διαβάζανε θα διαπιστώνανε πολύ καλά όλοι ότι όλες οι ενέργειες που ήθελε να κάνει αυτή η επιχείρηση αφορούσαν την βελτίωση του περιβάλλοντος, έπαιρνε μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος».

Ο Δήμαρχος Θηβαίων επισήμανε πως «οι κύριοι αυτοί που γράφουν δακρύβρεχτα και ασχολούνται με το περιβάλλον, ας κάνουν μια καταγγελία επίσημα πως η εταιρεία η συγκεκριμένη δεν τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους, να γίνει ένας έλεγχος και να δούμε, τηρούνται οι όροι οι περιβαλλοντικοί; Και όχι να έρχονται τώρα όψιμα και να λένε πως εγώ ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος τον Ιούνιο του 2019 ανέτρεψα μια απόφαση του Δ.Σ., αυτά είναι ξεπερασμένα και είναι λάθος πολιτική και τακτική. Όταν έχω να κάνω μια εισήγηση από μια υπηρεσία, από την Π.Ε. Βοιωτίας, από το Τμήμα Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος όπου είναι γνωστές και οι προθέσεις που έχει η υπηρεσία η συγκεκριμένη και πόσο αυστηρή είναι με τη νομοθεσία και σου λέει ότι οι εργασίες που είναι να γίνουν εδώ φέρνουν θετικό αποτύπωμα για τη προστασία του περιβάλλοντος, νομίζω δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό ως απόφαση επιτροπής και για αυτό πάρθηκε και αυτή η απόφαση.»

Ο κ. Αναστασίου υποστήριξε πως έπραξε ορθώς. «Εγώ δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλο μου, ούτε πίσω από αυτά που έχω κάνει. Για όσες αποφάσεις έχω πάρει στη ζωή μου, τουλάχιστον το τελευταίο χρονικό διάστημα ως αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος, μπορώ να πω για την ιστορία μου τι ενέργειες έχω κάνει για το περιβάλλον, όπως λ.χ. ότι επί των ημερών μου στους 18 μήνες ως αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος θεσμοθέτησα και ξεκίνησε να λειτουργεί το παρατηρητήριο περιβάλλοντος και καύσης RTF στο Αλιβέρι, που υπήρχε πολύ σοβαρό πρόβλημα. Επί των ημερών μου αδειοδοτήθηκε ο βιολογικός καθαρισμός της Θήβας, ξεκίνησαν κάποια έργα στον Ασωπό. Που είναι οι κύριοι που μας εγκαλούν σήμερα να μας πουν τι έχουν κάνει για το περιβάλλον, για την περιοχή της Θήβας; Μηδέν.»