ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΑθ. Κοκοντίνης: Αχαλίνωτη αλαζονεία και υποτίμηση του Δ.Σ. από τον Γιώργο Αναστασίου

Αθ. Κοκοντίνης: Αχαλίνωτη αλαζονεία και υποτίμηση του Δ.Σ. από τον Γιώργο Αναστασίου

Αθ. Κοκοντίνης: Αχαλίνωτη αλαζονεία και υποτίμηση του Δ.Σ. από τον Γιώργο Αναστασίου

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020

Γιώργος Πέππας

Ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θηβαίων, κ. Αθανάσιος Κοκοντίνης, απαντάει με ανακοίνωση του στις δηλώσεις του Δημάρχου Θηβαίων, κ. Γιώργου Αναστασίου, κατά τη τοποθέτηση του στο «Ράδιο Θήβα».

Ο κ. Κοκοντίνης υποστηρίζει πως ο Δήμαρχος Θηβαίων υποτίμησε το Δημοτικό Συμβούλιο με την στάση του, χαρακτηρίζοντας τον ως «αλαζόνα». Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Αξίζει να αφιερώσει κανείς λίγα λεπτά, για να ακούσει τη συνέντευξη του Δημάρχου Θηβαίων κ. Γ. Αναστασίου, που έδωσε στις 18 Ιουνίου στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ΡΑΔΙΟ ΘΗΒΑ, για να διαπιστώσει από τις απαντήσεις που έδωσε και τον τόνο της φωνής του πόσο αλλεργικός είναι και στην πιο ήπια κριτική που του ασκείται.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του κ. Αναστασίου

Με τη συνέντευξή του αυτή ο κ. Δήμαρχος επιχείρησε να απαντήσει σε όσα ανέφερα σε πρόσφατη ανάρτησή μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την ανατροπή της υπ΄ αριθμ. 19/4-2-2019 απόφασης του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία εκφραζόταν με μεγάλη πλειοψηφία αρνητική γνώμη για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) την εταιρείας *ΜΑΥΡΟΥΛΗΣ Ι.-ΠΡΙΟΒΟΛΟΣ Γ. ΜΕΤΠΛΑΣΤ ΑΒΕΕ*, με απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας στην οποία προήδρευε ως αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, στις 21-6-2019, λίγες μόνο ημέρες μετά την εκλογή του ως Δήμαρχος Θηβαίων. Να υπενθυμίσω ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είχε εκφράσει αρνητική γνώμη για τη ΜΠΕ της άνω εταιρείας, που απέβλεπε κατά κύριο λόγο στην κατασκευή αποθήκης πυρίτιδας σε γειτονικό με τις εγκαταστάσεις της ακίνητο, που είχε αποκτήσει, και την εξυγίανσή του από τη διαπιστωθείσα σε αυτό επιφανειακή ρύπανση. Το σκεπτικό του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ότι η εταιρεία, που έχει τις εγκαταστάσεις της ανακύκλωσης συσσωρευτών, παραγωγής πλαστικού, προϊόντων κυνηγίου και άνυδρου θειικού νατρίου στη θέση *Χαραϊντίνι* της Θήβας, είναι υψηλής περιβαλλοντικής όχλησης και δεν προέκυπτε από τη ΜΠΕ ότι τα αναφερόμενα σε αυτήν θα τηρούνται στην πράξη, η οποία απαιτεί καθημερινό έλεγχο.

Ο κ. Αναστασίου στη συνέντευξή του κατ΄ αρχάς, επιτίθεται εναντίον μου και λέει ότι επί οκτώ χρόνια ήμουν απών ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου σε θέματα περιβάλλοντος. Πως το τεκμηριώνει αυτό ο κ. Αναστασίου; Παρακολουθούσε μήπως τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου; Ο κ. Αναστασίου ασφαλώς γνωρίζει ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή (Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο) προώθησε και επέλυσε μία μεγάλη σειρά θεμάτων, που έχουν σχέση με το περιβάλλον, όπως την έγκριση του Γ.Π.Σ. Θηβών, το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. Θίσβης και Πλαταιών, τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.), το Βιολογικό Καθαρισμό Βαγίων κ.λπ. Στις αποφάσεις αυτές του Δημοτικού Συμβουλίου είναι εκφρασμένη η γνώμη και οι παρεμβάσεις μου, όπως και σε πληθώρα άλλων αποφάσεων, όπως αυτές που αφορούν την έκφραση γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με Μ.Π.Ε.. Και τέλος πάντων ο κ. Αναστασίου πήρε στα χέρια του την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου εκφραζόταν η δική μου και άλλων 16 δημοτικών συμβούλων αρνητική γνώμη για τη ΜΠΕ της εταιρείας ΜΕΤΠΛΑΣΤ. Πόση εκτίμηση έδειξε ο κ. Αναστασίου στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης του; Συνεχίζει όμως ο κ. Αναστασίου, στη συνέντευξή του, αχαλίνωτα αλαζόνας, να υποτιμά το Δημοτικό Συμβούλιο, αρκετά μέλη εκ του οποίου στελέχωσαν το συνδυασμό του και σήμερα κατέχουν υψηλές θέσεις στο Δήμο, λέγοντας ότι είναι απόλυτα βέβαιος ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είχαν διαβάσει τη ΜΠΕ, όταν από τα πρακτικά μόνο του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να διαπιστώσει κανείς πόσο διεξοδική συζήτηση έγινε, και ότι αν ήταν ενημερωμένοι, όπως ήταν μόνο αυτός, θα ενέκριναν τη μελέτη. Ως ενημερωμένος, που ισχυρίζεται ο κ. Αναστασίου ότι ήταν πάνω στη Μ.Π.Ε. και Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, γνώριζε, λοιπόν, ότι η ίδια η εταιρεία στη μελέτη, που συνέταξε, παραδέχεται ότι η ρύπανση του όμορου ακινήτου, που αγόρασε για την κατασκευή νέας αποθήκης πυρίτιδας, οφείλεται εν μέρει και στη δική της δραστηριότητα από τις αέριες εκπομπές, οι οποίες κατά την εταιρεία κυμαίνονται εντός των επιτρεπομένων ορίων.

Γνώριζε, επίσης, από τη θέση που είχε και από τη σχετική αλληλογραφία ότι το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ) σε ελέγχους που πραγματοποίησε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας το 2014 και το 2015 διαπίστωσε σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, μεταξύ των οποίων και ρύπανση από τη δραστηριότητά της του γειτονικού ακινήτου, και επέβαλε πρόστιμα ύψους 163.500 ευρώ και 18.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ με το αρ. πρωτ. οικ.1417/4-6-2015 έγγραφό του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θηβών, που κοινοποιείται, μεταξύ άλλων, στη Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε. Βοιωτίας, ζητούσε από μεν την Εισαγγελία τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων από δε τους λοιπούς αποδέκτες να προβούν στις κατά το νόμο ενέργειές τους.

Ποιες ήταν οι ενέργειες του κ. Αναστασίου από τη θέση του ως Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος;

Ζήτησε να γίνει κάποιος καινούργιος έλεγχος; Ήλθε μήπως σε επαφή με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, για να ακούσει και τις δικές τους απόψεις; Όλα τα παραπάνω, και η εν των μεταξύ άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της εταιρείας, δεν προβλημάτισαν καθόλου τον κ. Αναστασίου στην κρίση του. Δεν έλαβε καθόλου υπόψη του τη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, που προχώρησε πέρα από το κείμενο της ΜΠΕ, και πρότεινε ως ένα από τα μέτρα ελέγχου της δραστηριότητας της εταιρείας τη δημιουργία σταθμού ελέγχου αέριων ρύπων και υγρών αποβλήτων, που όφειλε να χρηματοδοτήσει η εταιρεία και να ελέγχουν οι δημοτικές ή άλλες αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας, και ενέκρινε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας τη ΜΠΕ. Το αξιοπερίεργο μάλιστα είναι ότι ο κ. Αναστασίου και παρά τις επισημάνσεις του δημοσιογράφου, τοποθετεί χρονικά τους ελέγχους που έγιναν στην εταιρεία και την πρωτόδικη ποινική καταδίκη από το Τριμελές Πλημ/κείο Θηβών τον Ιανουάριο του 2020 του υπευθύνου της εταιρείας σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, στις αρχές του 2000.

Έστω όμως, όπως επισήμανα και στην ανάρτησή μου, ότι ο κ. Αναστασίου βρίσκει πλήρες το κείμενο της ΜΠΕ. Το ερώτημα που έθεσα είναι αν έχει κάποιο προγραμματισμό για τον έλεγχο των αερίων ρύπων στο Δήμο Θηβαίων ή τα θεωρεί όλα αυτά περιττά. Αντί μιας μετριοπαθούς απαντήσεως ο κ. Δήμαρχος δήλωσε αλάνθαστος στις αποφάσεις του, κήρυξε εχθρούς του όσους δεν ασπάζονται τις απόψεις του και κάλεσε εμένα και τον δημοτικό σύμβουλο κ. Σταμάτη Χαλβατζή, ο οποίος εξέφρασε ανάλογες θέσεις σε ανακοίνωσή του και σε συνέντευξή του στον ίδιο ραδιοσταθμό, αν θέλουμε, να ζητήσουμε να γίνει έλεγχος στην εταιρεία, για να πάρουμε τις απαντήσεις αν τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους. Δήλωσε δε, παγερά αδιάφορος στην υποχρέωσή του να λογοδοτεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και ότι αυτή η υπόθεση έχει λήξει και είναι *περσινά ξινά σταφύλια*, λες και δεν συνεχίζεται η δραστηριότητα από κοντινές στην πόλη βιομηχανίες.

Παραβλέπει ο κ. Δήμαρχος, ότι ο Δήμος Θηβαίων είναι ο θεματοφύλακας της υγείας και ζωής των πολιτών του από κάθε κίνδυνο που μπορεί να την απειλήσει όπως αυτόν που προέρχεται από την επιβάρυνση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οφείλει να αποτελεί την εν δυνάμει πολιτική αγωγή στα ζητήματα δημόσιας υγείας και όχι την εκ πλαγίου υπεράσπιση ιδιωτικών συμφερόντων.