ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΠλάτη στους πολιτικούς «γυρίζουν» οι ευρωπαίοι

Πλάτη στους πολιτικούς «γυρίζουν» οι ευρωπαίοι

Πλάτη στους πολιτικούς «γυρίζουν» οι ευρωπαίοι

Το 73% των πολιτών αισθάνεται παραμελημένο από τα κόμματα

Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020

Σπύρος Πέππας

Την πλάτη στους πολιτικούς δείχνουν να «γυρίζουν» οι Ευρωπαίοι σύμφωνα πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Το 60% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστεύει πως τα καθιερωμένα κόμματα και οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται γι' αυτούς.

Η πολιτική αποξένωση είναι ιδιαίτερα βαθιά μεταξύ των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Μεταξύ των ανθρώπων που πασχίζουν για να τα βγάλουν πέρα οικονομικά, το 73% του συνόλου αισθάνεται παραμελημένο από την παραδοσιακή πολιτική, ανέφερε σήμερα ο οργανισμός.

Για να καταγράψει τις απόψεις για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο εν λόγω οργανισμός της ΕΕ, που έχει την έδρα του στη Βιένη, ανέλυσε τις απαντήσεις σχεδόν 35.000 ανθρώπων από τις χώρες της ΕΕ, την υποψήφια για ένταξη Βόρεια Μακεδονία και το πρώην μέλος Βρετανία.

Το ένα τρίτο αυτών που απάντησαν είπαν πως τα ανθρώπινα δικαιώματα εξυπηρετούν μόνο αυτούς που δεν τα αξίζουν, όπως εγκληματίες ή τρομοκράτες.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης μια εκτεταμένη αποδοχή της διαφθοράς.

Μόνο 4% ανέφεραν πως κάποιος αξιωματούχος τους ζήτησε κάποτε χρήματα, χάρες ή άλλα δώρα.

Ωστόσο περισσότεροι από το ένα τρίτο αυτών που απάντησαν είπαν πως θεωρούν αποδεκτό να κάνουν τέτοια δώρα ή χάρες για να εξασφαλίσουν μια υπηρεσία που χρειάζονται επειγόντως.

Στη Γαλλία και την Κροαστία, περίπου οι μισοί απ' αυτούς που απάντησαν αποδέχθηκαν τη διαφθορά ως επιλογή για να υπάρξει αποτέλεσμα, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν γύρω στο 60% στην Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που αισθάνονται απογοητευμένοι από τη διαφθορά και το πώς λειτουργεί η δημοκρατική κοινωνία μας θα πρέπει να παρακινήσει τις χώρες της ΕΕ να αναλάβουν δράση», αναφέρει σε δήλωσή του ο διευθυντής του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Μάικλ Ο'Φλάχερτι.

Ο εν λόγω οργανισμός απηύθυνε έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και να περιλάβουν στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων αυτούς που αισθάνονται παραμελημένοι.

Επιπλέον, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να στραφούν προς τους νέους ανθρώπους και να τους ενθαρρύνουν να συμμετάσχουν στην πολιτική, ανέφερε ο FRA όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η έρευνα έδειξε πως οι νεότεροι άνθρωποι δεν έχουν τόσο ισχυρά αισθήματα υπέρ της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Ενώ σχεδόν 70% των συνταξιούχων συμφώνησαν πως είναι σημαντικό τα αντιπολιτευόμενα κόμματα να μπορούν να επικρίνουν ελεύθερα την κυβέρνηση, λιγότεροι από το 60% των έφηβων και των εικοσάρηδων συμμερίσθηκαν αυτή την άποψη.

Σχεδόν οι μισοί από τους νέους βρίσκουν τη δωροδοκία αποδεκτή, σε σύγκριση με λιγότερο από 35% στις άλλες ηλικιακές ομάδες.

πηγή: newsbeast.gr