ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΠως εξαρθρώθηκε η συμμορία του χαλκού στη Βοιωτία - Σε μια δεκαετία αφαιρέθηκαν 4.730 μετασχηματιστές στη Θήβα

Πως εξαρθρώθηκε η συμμορία του χαλκού στη Βοιωτία - Σε μια δεκαετία αφαιρέθηκαν 4.730 μετασχηματιστές στη Θήβα

Πως εξαρθρώθηκε η συμμορία του χαλκού στη Βοιωτία - Σε μια δεκαετία αφαιρέθηκαν 4.730 μετασχηματιστές στη Θήβα

Τα λάθη της συμμορίας που οδήγησαν στην εξάρθρωση της

Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020

Γιώργος Πέππας

Σε άρθρο της η «Καθημερινή», παρουσιάζει πως κατάφερε η αστυνομία να εξαρθρώσει μια συμμορία χαλκού, η οποία είχε καταβαραθρώσει την περιοχή της Βοιωτίας με την δράση της. Η αστυνομία είχε προβεί σε πολύμηνη παρακολούθηση και συλλογή πληροφορίων για την συγκεκριμένη συμμορία, η οποία εξαρθρώθηκε ύστερα από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο Ασπρόπυργο, στα πλαίσια της οποίας συνελήφθησαν 35 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως μονάχα το διάστημα του Ιανουαρίου – Μαΐου 2020, στα Μέγαρα και στη Βοιωτία, είχαν πραγματοποιηθεί 1.328 κλοπές, με την Θήβα να αποτελεί την περιοχή με τις περισσότερες κλοπές. Η «Καθημερινή» αναφέρει πως μέσα σε μια δεκαετία, «έχουν αφαιρεθεί μόνο από τον τομέα Θήβας του ΔΕΔΔΗΕ 4.730 μετασχηματιστές με την αξία του χαλκού να υπολογίζεται σε άνω των 3 εκατ. ευρώ».

Από το 2013 είχε τεθεί σε ισχύ το σχέδιο «Ήφαιστος», το οποίο προέβλεπε εντατικούς ελέγχους, τόσο από την αστυνομία, του ΣΔΟΕ αλλά και από επιθεωρητές του Υπ. Περιβάλλοντος, με την ΔΕΔΔΗΕ να εφαρμόζει συστήματα παρακολούθησης αλλά και ειδοποιήσεων σε περιπτώσεις κλοπών.

Το μοιραίο λάθος που πραγματοποίησε η συμμορία ήταν η χρήση των ίδιων αυτοκινήτων. Στις 19 Μαρτίου 2020 η αστυνομία εντόπισε τέσσερις αλλοδαπούς, με καταγωγή από το Πακιστάν, σε αδρευτικό κανάλι, σε συνέχεια αποτυχημένη κλοπής μετασχηματιστών στο Κάστρο Βοιωτίας, ενώ ο οδηγός του οχήματος είχε διαφύγει τη σύλληψη παραβιάζοντας τις μπάρες ασφαλείας της Εθνικής Οδού. Μετά από δέκα ημέρες το ίδιο όχημα, ένα Ford Mondeo, βρέθηκε στα Ανω Λόσια, με τον οδηγό του να είναι ένας από τους συλληφθέντες, ο οποίος είχε αφεθεί προσωρινά ελεύθερος μετά την απολογία του. Το ίδιο όχημα βρέθηκε ξανά στις 2 Απριλίου 2020 στη Μάνδρα Αττικής, με διαφορετικό οδηγό.

Όπως αναφέρει η «Κ», άτομα με νόμιμα χαρτιά διανομής στη χώρα, δάνειζαν μια σειρά από οχήματα σε διάφορες εγκληματικές ομάδες, είτε για κλοπή μετασχηματιστών, είτε για διακίνηση παράνομων μεταναστών. Ένα Audi A4 που παρακολουθούσε η αστυνομία ήταν δηλωμένο σε έναν άνδρα από το Πακιστάν, μαζί με άλλα 14 οχήματα, εκ των οποίων τέσσερα είχαν απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές.

Η Καθημερινή γράφει «Αυτά τα «επιχειρησιακά αυτοκίνητα» μπήκαν στο στόχαστρο των αστυνομικών. Επιτηρούσαν αυτοκινητόδρομους και επαρχιακές οδούς από τη Μάνδρα και τον Ασπρόπυργο μέχρι τα Μέγαρα και τις αγροτικές περιοχές της Βοιωτίας. Μετά την αφαίρεση των πηνίων οι δράστες έκρυβαν σε άλλη ερημική τοποθεσία τα σύνεργά τους και τα λαδωμένα τους ρούχα και παρέδιδαν τα κλοπιμαία σε σκραπατζίδικα. Τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις, στις 2 και 5 Ιουνίου, αστυνομικοί εντόπισαν σε απόμερα σημεία, έξι και οκτώ χιλιόμετρα μακριά από τη Φυλή, όπου προηγουμένως είχαν σταθμεύσει ύποπτα οχήματα, αυτοσχέδια κοντάρια βραχυκυκλώματος (με τα οποία απενεργοποιούν τις ασφάλειας που τροφοδοτούν τον μετασχηματιστή), βρεγμένα πατάκια αυτοκινήτου, λερωμένα ρούχα και μονωτικό υλικό χάλκινων πηνίων κρυμμένα σε θάμνους.»

Στο στόχαστρο της αστυνομίας μπήκαν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των υπόπτων, από το Facebook, το Instagram, μέχρι και το TikTok, σε μια προσπάθεια να συνδέσουν τις σχέσεις των υπόπτων με τα «επιχειρησιακά αυτοκίνητα», τα οποία βρέθηκαν σε πολλές από τις φωτογραφίες των δραστών στα προαναφερόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στους συλληφθέντες για την υπόθεση του χαλκού αποδίδονται 119 περιστατικά κλοπών. Η αξία των αφαιρεθέντων μετασχηματιστών ξεπερνάει τις 450.000 ευρώ, ενώ η συνολική ζημία αποτιμάται σε 900.000 ευρώ. Ενας μετασχηματιστής περιέχει τρία χάλκινα πηνία, το καθένα από τα οποία ζυγίζει 25-50 κιλά. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία ένα κιλό χαλκού κοστολογείται έως και 5 ευρώ.

Μετά τις συλλήψεις, στέλεχος του τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής πραγματοποίησε αυτοψία σε τέσσερις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και επεξεργασίας μετάλλων στον Ασπρόπυργο. Τρεις εξ αυτών διέθεταν περιβαλλοντική αδειοδότηση. Σε όλες, πάντως, διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Ο επιθεωρητής εντόπισε υπολείμματα καύσης μεταλλικών αποβλήτων, χυμένα ορυκτέλαια στο έδαφος και συσσωρευτές οχημάτων οι οποίοι χαρακτηρίζονται επικίνδυνα απόβλητα.

Οι δηλώσεις της Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμου Β’ Ιωάννας Ροτζιώκου, κατά τη διάρκεια δηλώσεων για την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας, στις 16 Ιουλίου 2020:

«Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας.

Όπως προαναφέρθηκε για την αποδόμηση των δύο εγκληματικών οργανώσεων πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση την 16/07/2020. Κατά τη διάρκεια αυτής εντοπίστηκαν από αστυνομικούς δύο επιχειρησιακά οχήματα του εγκληματικού δικτύου να κινούνται στην περιοχή των Μεγάρων και του Ασπροπύργου, αντίστοιχα.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πρώτο όχημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • κομμάτια από καλώδια χαλκού, συνολικού βάρους 183 κιλών.
 • (3) χάλκινα πηνία από μετασχηματιστή συνολικού βάρους 168 κιλών, τα οποία προέρχονταν από κλοπή μετασχηματιστή από υποσταθμό του (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.) στα Μέγαρα που τελέστηκε κατά τις βραδινές προς πρωινές ώρες της 14-15/07/2020.

Επίσης ακολούθησε έρευνα εντός του χώρου που κατέληξε το όχημα, κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • πλήθος εργαλείων κοπής μετάλλων,
 • (2) κυνηγετικές καραμπίνες,
 • (23) φυσίγγια κυνηγετικής καραμπίνας
 • ηλεκτρονική ζυγαριά τύπου «πλάστιγγα»

Το δεύτερο όχημα κατέληξε σε εταιρεία επεξεργασίας μετάλλων στον Ασπρόπυργο. Ο χώρος αποκλείστηκε άμεσα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής όπου ακινητοποίησαν και συνέλαβαν τους δύο επιβαίνοντες του οχήματος καθώς και τον παραλήπτη των κλεμμένων χάλκινων πηνίων .

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο δεύτερο όχημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • φορητός τροχός
 • (2) μπαταρίες και
 • (2) δίσκοι κοπής
 • Επίσης, από την έρευνα που διενεργήθηκε στο εσωτερικό της εταιρείας που κατέληξε το όχημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
 • (7) κάλυκες φυσιγγίων, διαφόρων διαμετρημάτων
 • συσκευή βιντεοσκόπησης-καταγραφής συνδεδεμένη με κύκλωμα καμερών ασφαλείας που κατέγραφαν εσωτερικά κι εξωτερικά το χώρο.

Παράλληλα σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε έτερη εταιρεία επεξεργασίας μετάλλων στον Ασπρόπυργο βρέθηκε και κατασχέθηκε μία συσκευή βιντεοσκόπησης-καταγραφής συνδεδεμένη με κύκλωμα καμερών ασφαλείας που κατέγραφαν εσωτερικά κι εξωτερικά το χώρο.

Συνολικά διενεργήθηκαν:

 • (12) κατ’ οίκον έρευνες
 • (2) έρευνες σε εταιρείες επεξεργασίας μετάλλων
 • (2) έρευνες σε αυτοσχέδιους χώρους συγκέντρωσης – επεξεργασίας μετάλλων

Επίσης, από τις παραπάνω έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • (14) οχήματα
 • (2) καραμπίνες με (24) φυσίγγια
 • (9) πηνία χαλκού συνολικού βάρους (686) κιλών με καλώδια χαλκού βάρους (183) κιλών
 • πλήθος κινητών τηλεφώνων
 • πλήθος εργαλείων κοπής μετάλλων
 • το χρηματικό ποσό των 6.877 ευρώ και
 • πλάστιγγα – ζυγαριά

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και στο πλαίσιο της αναπτυχθείσας συνεργασίας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής με τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και την Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος , αρμόδια κλιμάκια μετέβησαν στους υπό έρευνα χώρους συγκέντρωσης και επεξεργασίας μετάλλων, όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, για τις οποίες θα επιβληθούν σχετικά πρόστιμα.

Σημειώνεται, ότι ορμητήριο των δύο (2) εγκληματικών ομάδων ήταν η Δυτική Αττική.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της παρακώλυσης λειτουργίας άλλων κοινωφελών εγκαταστάσεων, των φθορών κατ’ εξακολούθηση, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, των κλοπών ηλεκτρικής ενέργειας, της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων καθώς και της νομοθεσίας που αφορά τα όπλα.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν την 17-07-2020 ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε κύρια ανάκριση.

Σας ευχαριστώ.»

Με πληροφορίες από την Καθημερινή