ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΚαταγγελία: Εκατοντάδες φίδια, σαύρες και χελώνες δέχτηκαν «ροπαλιές και τσαπιές» στο Δήλεσι

ΔΗΛΕΣΙ

#TAGS: Δήλεσι  Ερπετά 

Καταγγελία: Εκατοντάδες φίδια, σαύρες και χελώνες δέχτηκαν «ροπαλιές και τσαπιές» στο Δήλεσι

Καταγγελία: Εκατοντάδες φίδια, σαύρες και χελώνες δέχτηκαν «ροπαλιές και τσαπιές» στο Δήλεσι

Την καταγγελία κάνει η ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής

Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020

Γιώργος Πέππας

Σε ανακοίνωση-καταγγελία του ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ κάνει λόγο πως εκατοντάδες ζώα που ξεβράστηκαν στη παραλία του Δήλεσι, έπειτα από την τεράστια καταστροφή στην Εύβοια, δέχτηκαν «ροπαλιές και τσαπιές από κάποιους κατοίκους». Στην περιοχή έφτασαν μέλη της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας καθώς και το Δασαρχείο της Θήβας όπου κατάφεραν να διασώσουν πάρα πολλά ζώα που θα επιστραφούν στον τόπο τους.

Η ανακοίνωση:

«Μια φοβερή εικόνα αντίκρισαν φίλοι σήμερα το πρωί στην παραλία Πλάκα του Δηλεσίου, και μας έστειλαν μηνύματα και φωτογραφίες: Ένας τεράστιος όγκος φερτών υλικών, από την πλημμυρισμένη ταλαίπωρη Εύβοια, ξεβράστηκε στην παραλία, σε όλο το μήκος της ακτής. Μαζί με τα κλαριά και τους κορμούς, εκατοντάδες φίδια, σαύρες, χελώνες.Τα δυστυχή φίδια, μαζί και άποδες σαύρες, μόλις κατάφερναν να βγουν ζωντανά στην ακτή δέχονταν ροπαλιές και τσαπιές από κάποιους κατοίκους, που θεωρούσαν ότι έτσι προφυλάσσουν το χωριό από τα υποτιθέμενα επικίνδυνα ζώα. Ενημερώσαμε την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία και μέλη των δύο φορέων έσπευσαν στο σημείο. Δυστυχώς πάρα πολλά φίδια και σαύρες είχαν ήδη σκοτωθεί αλλά προλάβαμε και σταματήσαμε το κακό. Στο σημείο έφτασε και το δασαρχείο Θηβών, που ειδοποιήθηκε από την ΑΝΙΜΑ. Διασώθηκαν πολλά ζώα που θα επιστραφούν άμεσα στον τόπο τους από μέλη της Ερπετολογικής. Το πιο σημαντικό είναι ότι η παρουσία των ανθρώπων μας, που προσπαθούσαν να σταματήσουν τους άσκοπους φόνους, συγκίνησε και κινητοποίησε πολλούς κατοίκους, που γρήγορα προστέθηκαν στους διασώστες. Κάποια τραυματισμένα ζώα θα μεταφερθούν αύριο στον σταθμό της ΑΝΙΜΑ. Μαθαίνουμε ότι ίδια εικόνα υπάρχει στο Χαλκούτσι και σε άλλα σημεία της ακτογραμμής. Κάνουμε έκκληση στους κατοίκους να μην πειράξουν αυτά τα άκακα πλάσματα. Σημειώνουμε ότι, όπως μας είπε η Μαρία Δημάκη από την Ερπετολογική, ανάμεσα στα εκατοντάδες ερπετά που ξεβράστηκαν δεν είδε ούτε μία οχιά.»

Η κ. Μαρία Δημάκη, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρίας, ανέφερε πως τα φίδια που έχουν ξεβραστεί στη παραλία του Δήλεσι, τουλάχιστον όσα έχουν βρει μέχρι στιγμής, δεν αποτελούν κίνδυνο, κάνοντας παράλληλα έκκληση για να σταματήσουν οι επιθέσεις προς αυτά.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες