ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΘωμάς Κιούσης: Ο Δήμος δεν ήξερε, δεν είδε για το υλικό στη παραλία Σαράντη;

Θωμάς Κιούσης: Ο Δήμος δεν ήξερε, δεν είδε για το υλικό στη παραλία Σαράντη;

Θωμάς Κιούσης: Ο Δήμος δεν ήξερε, δεν είδε για το υλικό στη παραλία Σαράντη;

Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2020

Γιώργος Πέππας

Τελικά το πολύ αναμενόμενο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θήβας δεν μας έκανε πολύ σοφότερους για το θέμα του μαύρου υλικού, σκουριά από βιομηχανία σιδήρου (χαλυβουργία), που επιστρώθηκε στην παραλία Σαράντη.

Βασικά ερωτήματα όπως αυτά γύρω από τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον παρέμειναν αναπάντητα.

Από αυτά που μάθαμε:

- Η επίστρωση ήταν αποτέλεσμα συμφωνίας με «χορηγό» και προμηθευτή, ιδιωτικές επιχειρήσεις.

- Η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας κατόπιν αυτοψίας, ζητά με έκθεσή της (31/8), την αποκατάσταση του χώρου. Θα κάνει νέα έκθεση ελέγχου μετά την απομάκρυνση του υλικού.

- Από 1/9 ξεκινά η διαδικασία της απομάκρυνσης.

Η δημοτική αρχή ισχυρίστηκε ότι δε γνώριζε, αποποιήθηκε οποιαδήποτε δική της ευθύνη, την οποία έριξε και πάλι αποκλειστικά στον πρόεδρο της ΤΚ Χωστίων. Μάλιστα ο κ. δήμαρχος εγκάλεσε την αντιπολίτευση που δεν έδειξε γενναιοψυχία απέναντι στη δημοτική αρχή για την ... αμεσότητα με την οποία αντέδρασε στο θέμα που ανέκυψε...!

Η ευθύνη όμως και της δημοτικής αρχής είναι μεγάλη. Στην ουσία σύρθηκε από τις εξελίξεις και την αντίδραση των πολιτών, υποβάλλοντας αίτημα για χημική εξέταση του υλικού προς το Γενικό Χημείο του Κράτους μόλις στις 31/07/2020, δηλαδή 50 ημέρες μετά την επίστρωση, με την απάντηση να αποστέλλεται προς το δήμο στις 10/08/2020 και να παίρνει πρωτόκολλο εισερχόμενου στις... 20/08/2020.

Θα ανέμενε κανείς ότι λόγω της σοβαρότητας του θέματος, ο δήμος ως επισπεύδων, ακόμα και μετά τις 31/7, θα επεδίωκε την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη λήψη των απαντήσεων.

Η καθυστέρηση ήταν σημαντική. Αν είχε ενεργήσει άμεσα θα είχε αποστείλει το δείγμα προς εξέταση αμέσως μετά την επίστρωση, δηλαδή περί τα μέσα Ιουνίου. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα οι απαντήσεις να δίνονταν λίγες μέρες μετά και η απόσυρση θα γινόταν περί τα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου. Πριν ξεκινήσει δηλαδή η καλοκαιρινή σεζόν και εκτεθεί τόσος κόσμος, προλαβαίνοντας παράλληλα τις έντονες βροχοπτώσεις του Αυγούστου και τα καταβρέγματα και αποφεύγοντας έτσι τον όποιο βαθύτερο εμποτισμό και τη διασπορά στο χώρο.

Για το θέμα της υγείας, επισημάναμε στο συμβούλιο, ότι θα θέλαμε η διαβεβαίωση – που δόθηκε από πλευράς δημάρχου - ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, να προερχόταν από κάποιον επίσημο πιστοποιημένο φορέα. Η απάντηση όμως που λάβαμε ήταν «είδατε εσείς κάπου να υπάρχει πρόβλημα από τέτοιο υλικό στην υγεία;». 

Να σημειωθεί, ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της ΔΕ Θίσβης, αλλά και Υγείας για όλο το δήμο, δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα καμία απολύτως αναφορά, ούτε με την επαγγελματική του ιδιότητα για το θέμα της υγείας. Το μόνο που επανέλαβε και αυτός, ήταν ότι ούτε ο ίδιος, ούτε η δημοτική αρχή έχουν οποιαδήποτε ευθύνη.

Το αυτοκίνητο του δήμου (υδροφόρα) μετέβη εκεί –όπως μας ειπώθηκε-, κατόπιν αιτήματος του προέδρου για άλλη δουλεία (προετοιμασία εν όψει καλοκαιριού), όμως βρέθηκε να καταβρέχει το επίμαχο υλικό, χωρίς και σε αυτό η δημοτική αρχή να γνωρίζει κάτι.

Το θέμα της επίστρωσης του παραλιακού δρόμου με το μαύρο υλικό, καταδεικνύει με χαρακτηριστικό τρόπο την απουσία προκαθορισμένων διαδικασιών, ορθολογικού προγραμματισμού και την έλλειψη αποτελεσματικής οργάνωσης, διαχείρισης και εποπτείας στο δήμο.

Τώρα πέρα από τις ευθύνες, προέχει η προσεκτική, αποτελεσματική και ταχεία απομάκρυνση του υλικού ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

* Θωμάς Κιούσης, δημοτικός σύμβουλος δήμου Θηβαίων.