ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΠΑΜΕ Λιβαδειάς: Εργατικό ατύχημα στην εταιρεία PROTERGEIA

ΠΑΜΕ Λιβαδειάς: Εργατικό ατύχημα στην εταιρεία PROTERGEIA

ΠΑΜΕ Λιβαδειάς: Εργατικό ατύχημα στην εταιρεία PROTERGEIA

«Είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, της υποστελέχωσης και της έλλειψης μέτρων ασφαλείας»

Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2020

Γιώργος Πέππας

Σε ανακοίνωση του το ΠΑΜΕ Λιβαδειάς γνωστοποιεί πως υπήρξε ένα εργατικό ατύχημα στο ενεργειακό κέντρο που ανήκει στην εταιρεία PROTERGEIA, υποστηρίζοντας πως ήταν απότοκο της έλλειψης μέτρων ασφάλειας συνδυαστικά με την εντατικοποίηση της εργασίας των εργαζόμενων. Το ΠΑΜΕ Λιβαδειάς καλεί τους εργαζόμενους αλλά και τον όμιλο Μυτιληναίου, στον οποίο ανήκει η εταιρεία, να «να διεκδικήσουμε την τήρηση όλων των μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία.»

Η ανακοίνωση το ΠΑΜΕ Λιβαδειάς:

Την Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη σημειώθηκε «εργατικό» ατύχημα, εντός του χώρου του ενεργειακού κέντρου Αγ Νικολάου στην εταιρεία PROTERGEIA, συμφερόντων Μυτιλιναίου.

Εργαζόμενος, στα πλαίσια εργολαβίας για την συντήρηση του υποσταθμού της μονάδας, χτυπήθηκε από ρεύμα υψηλής τάσης, προξενώντας του σοβαρότατο τραυματισμό, χωρίς ευτυχώς το ατύχημα να του στερήσει την ζωή.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι και αυτό το εργατικό ατύχημα δεν οφείλεται στην "κακιά ώρα", ούτε σε αμέλεια του συναδέλφου. Έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα των εργατικών ατυχημάτων που συμβαίνουν καθημερινά σε κάθε χώρο δουλειάς. Είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, της υποστελέχωσης και της έλλειψης μέτρων ασφαλείας.

Η σιωπή που επικρατεί, αποδεικνύει ότι το μεγάλο κεφάλαιο, πάει να την βγάλει λάδι για άλλη μια φορά. Θα πατήσει πάνω στην ατομική ευθύνη του εργαζομένου ή στην στιγμιαία απροσεξία του.

Γνωρίζουμε επίσης τις συνθήκες πίεσης που δημιουργούνται από την εταιρία προκειμένου οι εργασίες να τελειώνουν γρήγορα και «εντός χρονοδιαγράμματος». Συνεχόμενες υπερωρίες για το προσωπικό, δουλειά τα σαββατοκύριακα χωρίς ρεπό και ξεκούραση, εντατικό πρόγραμμα, εργασία κάτω από τον ήλιο σε περιόδους καύσωνα κλπ. Η κατάσταση αυτή γίνεται ακόμα χειρότερη όταν μιλάμε για εργολαβίες.

Τα μέτρα ασφαλείας, όσο και να επικαλεστεί η εταιρία ότι πάρθηκαν, καλούνται να τα εφαρμόσουν άνθρωποι οι οποίοι είναι εξαντλημένοι κάτω από συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας τους.

Ο συνδυασμός της δίψας της εταιρίας για περισσότερο κέρδος, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, με τις συνθήκες εξάντλησης των εργαζομένων δημιουργούν αυτό το εκρηκτικό μίγμα που μας οδήγησε στο «ατύχημα».

Ευχόμαστε στον συνάδελφο γρήγορη ανάρρωση και καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τόσο στον όμιλο Μυτιληναίου, όσο και σε όλους τους χώρους δουλειάς, να διεκδικήσουμε την τήρηση όλων των μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Να απαιτήσουμε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από το Τμήμα Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας της Επιθεώρησης Εργασίας .

Μόνο με την οργανωμένη και ταξικά προσανατολισμένη πάλη, όλοι οι εργαζόμενοι μπορούμε να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς για να γυρίζουμε όλοι υγιείς στα σπίτια μας.