ΑρχικήΈνθεταΤεχνολογίαPlayStation 5 (PS5): Τιμή, διαθεσιμότητα και χαρακτηριστικά!

PS5

#TAGS: Playstation 5  PS5 

PlayStation 5 (PS5): Τιμή, διαθεσιμότητα και χαρακτηριστικά!

PlayStation 5 (PS5): Τιμή, διαθεσιμότητα και χαρακτηριστικά!

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020

Σπύρος Πέππας

Από το 2019 γνωρίζουμε επίσημα για το PlayStation 5. Η επόμενης γενιάς κονσόλα της Sony θα έρθει να αντικαταστήσει το PlayStation 4, φέρνοντας στο προσκήνιο μια σειρά από νέες τεχνολογίες και ανεβάζοντας τον πήχη της απόδοσης. Πλέον βρισκόμαστε μερικές εβδομάδες μακριά από την κυκλοφορία της και η Sony έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της, αποκαλύπτοντας όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να δούμε αναλυτικά τις συχνότερες απορίες, τα μοναδικά χαρακτηριστικά της κονσόλας, καθώς και άλλες πληροφορίες που πρέπει να έχετε κατά νου πριν την έλευση της νέας γενιάς.

 

ΤΙΜΗ

Στην αγορά θα έρθουν δύο μοντέλα, με μοναδική διαφορά το αν θα έχει η κονσόλα μέσο ανάγνωσης Blu-ray δίσκων ή όχι.

Η τιμή του κανονικού PlayStation 5 με υποστήριξη Blu-ray δίσκων θα ανέρχεται στα €499.

Η τιμή του PlayStation 5 Digital Edition χωρίς υποστήριξη Blu-ray δίσκων θα ανέρχεται στα €399.

Οι τιμές είναι οι επίσημες λιανικής που θα βρείτε σε ενημερωμένα καταστήματα της ελληνικής αγοράς.

 

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Οι δύο εκδόσεις του PlayStation 5 θα κάνουν το ντεμπούτο τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και μερικές ακόμη χώρες του εξωτερικού στις 12 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους. Στην ελληνική αγορά το PlayStation 5 θα κάνει το ντεμπούτο του στο δεύτερο κύμα που ξεκινά στις 19 Νοεμβρίου.

 

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 

 

PlayStation 5
CPU
x86-64-AMD Ryzen Zen 8 Cores / 16 Threads στα 3.5GHz (variable frequency)
GPU
Έως και 2.23 GHz / 10.3 TFLOPS (variable frequency)
Αρχιτεκτονική GPU
AMD Radeon RDNA 2 με Ray Tracing Acceleration
Memory/Interface
16GB GDDR6/256-bit
Memory Bandwidth
448GB/s
Εσωτερικός χώρος αποθήκευσης
Custom 825GB SSD
Ταχύτητα του I/O
5.5GB/s (Raw), 8-9GB/s (Compressed)
Επέκταση εσωτερικού χώρου
(για εγκατάσταση παιχνιδιών)
Θύρα για NVMe SSD
Εξωτερικός χώρος αποθήκευσης
Υποστήριξη για USB HDD δίσκους
Οπτικό μέσο
Ultra HD Blu-ray (66G/100G) ~10xCAV
BD-ROM (25G/50G) ~8xCAV
BD-R/RE (25G/50G) ~8x CAV
DVD ~3.2xCLV
PS5 Game Disc
Ultra HD Blu-ray, έως και 100GB ανά δίσκο
Ήχος
"Tempest" 3D AudioTech
Έξοδος εικόνας
Θύρα HDMI
Υποστήριξη για 8K, 4K, 120Hz, VRR (HDMI 2.1)
Διαστάσεις
PS5 - 390mm x 104mm x 260mm (πλάτος x ύψος x βάθος)
PS5 Digital Edition - 390mm x 92mm x 260mm (πλάτος x ύψος x βάθος)
Βάρος
PS5 - 4.5kg
PS5 Digital Edition - 3.9kg
Κατανάλωση Ρεύματος
PS5 - 350W
PS5 Digital Edition - 340W
Είσοδοι/Έξοδοι
USB Type-A (Hi-Speed USB)
USB Type-A (Super Speed USB 10Gbps) x2
USB Type-C (Super Speed USB 10Gbps)
Networking
Ethernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T)
IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/ax
Bluetooth 5.1

 

 

ΤΟ DUALSENSE

Το χειριστήριο του PlayStation 5 σπάει το σερί των DualShock, αλλάζοντας ονομασία μετά από πολλά χρόνια. Παρόλο που μοιάζει εξαιρετικά πολύ με τον προκάτοχό του, διαθέτοντάς όλα τα χαρακτηριστικά του, όπως το touchpad, το ενσωματωμένο ηχείο και τον αισθητήρας κίνησης (επιταχυνσιόμετρο και γυροσκόπιο), υπάρχουν μερικές προσθήκες που αλλάζουν σημαντικά την εμπειρία και δικαιολογούν αυτήν την αλλαγή.

Ξεκινώντας, το DualSense μεταμορφώνει τη δόνηση, αφού διαθέτει υψηλής ευαισθησίας απτική ανάδραση για να μεταφέρει πιστά τις ενέργειές σας από το παιχνίδι στα χέρια σας. Στο εσωτερικό του υπάρχουν διπλοί ενεργοποιητές που αντικαθιστούν τα παραδοσιακά μοτέρ τύπου rumble. Στα χέρια σας, αυτές οι δυναμικές δονήσεις μπορούν να μιμηθούν κάθε αίσθηση, από την οδήγηση σε λάσπη μέχρι το reload κάποιου όπλου.

Το δεύτερο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι τα Adaptive Triggers. Οι σκανδάλες, λοιπόν, μπορούν να προσαρμοστούν σε διάφορα επίπεδα δύναμης και έντασης, καθώς αλληλεπιδράτε με τον εξοπλισμό και τα περιβάλλοντα του παιχνιδιού. Από το τράβηγμα της χορδής ενός εξαιρετικά σφιχτού τόξου, έως το πάτημα των φρένων ενός γρήγορου αυτοκινήτου, οι σκανδάλες θα προσαρμόζονται ανάλογα.

Πέρα από αυτές τις σημαντικές προσθήκες, το μέγεθος του χειριστηρίου έχει μεγαλώσει εμφανώς με πιο ογκώδεις λαβές, το Share κουμπί έχει αντικατασταθεί με το Create που θα προσφέρει περισσότερους τρόπους παραγωγής περιεχομένου και ζωντανής μετάδοσης, ενώ το χειριστήριο ενσωματώνει και μικρόφωνο. Αυτό σημαίνει πως θα μπορείτε να μπείτε σε κάποιο party με τους φίλους σας χωρίς να έχετε συνδέσει ακουστικά.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ RAY-TRACING;

Το Ray-Tracing, το οποίο πολλές φορές αποκαλείται και ως το ‘?γιο Δισκοπότηρο των γραφικών’ είναι μια τεχνολογία που σίγουρα δεν είναι νέα, αλλά μόλις τώρα αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα στην gaming βιομηχανία, αφού απαιτεί πάρα πολλή επεξεργαστική ισχύ. Συνοπτικά, το ray-tracing αλλάζει δραματικά τα γραφικά, αφού αντί για τους παραδοσιακούς, πιο απλούς τρόπους που χρησιμοποιούσαν τα παιχνίδια στο παρελθόν, πλέον τα συστήματα φωτισμού, οι αντανακλάσεις, οι σκιές και πολλές άλλες πτυχές των γραφικών μπορούν να υπολογιστούν με περισσότερη ακρίβεια. Το hardware είναι ικανό να υπολογίζει ευκολότερα τις ακτίνες, την πορεία που θα ακολουθούσε δηλαδή το φως και στην πραγματική ζωή. Αυτό γίνεται πραγματικότητα χάρη στην επιτάχυνση που προσφέρει η GPU της κονσόλας, όπως έχουμε δει αντίστοιχα στις RTX κάρτες γραφικών της Nvidia στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Φυσικά αυτός είναι και ο λόγος που κάτι αντίστοιχο δεν είναι εφικτό στην τρέχουσα γενιά κονσολών.

Πρόκειται σίγουρα για ένα τεράστιο άλμα στον τομέα των γραφικών και το παραπάνω βίντεο σίγουρα θα σας πείσει. Ωστόσο, η ενσωμάτωση εξαρτάται από τον κάθε δημιουργό. Κάποιο παιχνίδι μπορεί να μην έχει καθόλου, ενώ άλλα μπορεί να το χρησιμοποιούν μόνο για τις αντανακλάσεις (π.χ. Watch Dogs Legion), μόνο για τις σκιές (Shadow of the Tomb Raider) ή δίχως υπερβολή για τα πάντα (π.χ. Cyberpunk 2077). Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά, με τις περισσότερες μεγάλες παραγωγές να υποστηρίζουν κάποια μορφή ray-tracing, ωστόσο τα πρώτα χρόνια θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, όσοι οι developers μαθαίνουν τις κονσόλες και τις νέες τεχνολογίες τους.

 

Ο 3D ΗΧΟΣ

Εδώ και πολλές γενιές, o ήχος στα παιχνίδια δεν έχει δει δραματικά άλματα, με την εξαίρεση του Dolby Atmos που τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει σε ελάχιστα Xbox και PC παιχνίδια. Η Sony, λοιπόν, έδωσε έμφαση σε αυτή την πτυχή της εμπειρίας στο PS5, δημιουργώντας την Tempest Engine. Πρακτικά, πρόκειται για ένα chip που θα ενσωματώνει η κονσόλα, το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με την επεξεργασία του ήχου. Αυτό σημαίνει πως οι developers δε θα πρέπει να αφιερώνουν πλέον πόρους του επεξεργαστή για τον ήχο, αφού θα υπάρχει ειδικό hardware για αυτή τη δουλειά.

 

Η Tempest Engine μπορεί να υποστηρίξει εκατοντάδες προηγμένες πηγές ήχου. Αυτό σημαίνει πως πλέον οι δημιουργοί δε χρειάζεται να μπουν στη διαδικασία να επιλέξουν ποιοι ήχοι θα λάβουν επεξεργασία και ποιοι όχι. Αυτό επιτρέπει σε οποιοδήποτε ήχο ενός παιχνιδιού να έχει κατεύθυνση, χωρίς περιορισμούς. Για παράδειγμα, στο νέο Call of Duty θα είναι ευκολότερο να διακρίνετε από που προέρχονται οι σφαίρες των αντιπάλων σας, εξου και η προώθηση της τεχνολογίας ως '3D ήχος'. Ναι, πάντα υπήρχε κατευθυντικός ήχος, αλλά τώρα οι δημιουργοί παιχνιδιών δεν έχουν δεμένα τα χέρια τους. Παράλληλα, η Tempest Engine βοηθά και με την επεξεργασία σύνθετων εφέ, όπως είναι η αντήχηση σε έναν κλειστό χώρο.

Πρακτικά, όλα αυτά σημαίνουν πως το PlayStation 5 θα είναι ικανό να αναπαράγει ποιητικότερο ήχο, με πιο πειστικά, αληθοφανή εφέ, ανεξαρτήτως του αν χρησιμοποιήσετε κάποιο πανάκριβο ζεύγος ακουστικών, τα ηχεία της τηλεόρασης ή ψείρες που είναι συνδεδεμένες στο χειριστήριο. Φυσικά, υπάρχουν πολλές ακόμα πτυχές της τεχνολογίας που μπορείτε να ανακαλύψετε παρακολουθώντας την αρχική παρουσίασης της κονσόλας από τον Mark Cerny.

 

ΤΑ LAUNCH ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Μέχρι στιγμής δεκάδες παιχνίδια έχουν ανακοινώσει PS5 εκδόσεις, ωστόσο τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν επίσημες ημερομηνίες κυκλοφορίας. Παρακάτω θα βρείτε, λοιπόν, τη λίστα των τίτλων που έχουν επιβεβαιώσει επίσημα πως θα κυκλοφορήσουν για το PlayStation 5, την ημέρα που η κονσόλα θα κάνει το ντεμπούτο της. Συνολικά, το launch line-up θα απαρτίζεται από δεκατέσσερις τίτλους.

Marvel's Spider-Man: Miles Morales

Sackboy: A Big Adventure

Destruction AllStars

Demon's Souls

Astro’s Playroom

Godfall

Assassin’s Creed Valhalla

Watch Dogs Legion

NBA 2K21

Call of Duty: Black Ops Cold War

Dirt 5

Devil May Cry V Special Edition

Destiny 2 Beyond Light

Fortnite

Observer System Redux

Μέσα στο 2021 οι κάτοχοι της κονσόλας μπορούν να περιμένουν περισσότερους τίτλους από τα στούντιο της Sony, όπως είναι για παράδειγμα το Horizon Forbidden West, αλλά και το ολοκαίνουργιο God of War.

 

ΤΟ PLAYSTATION PLUS COLLECTION

Το PlayStation Plus είναι η βασική συνδρομητική υπηρεσία των PlayStation κονσολών που με €8,99 το μήνα προσφέρει διάφορα οφέλη. Μεταξύ άλλων, η συνδρομή είναι απαραίτητη για να παίξετε το online multiplayer των επί πληρωμή παιχνιδιών (δεν απαιτείται για free-to-play τίτλους), ενώ κάθε μήνα χαρίζει τουλάχιστον δύο παιχνίδια, αλλά και αποκλειστικές προσφορές και επιπλέον εκπτώσεις στο PlayStation Store.

Σε αυτά τα οφέλη έρχεται τώρα να προστεθεί το PlayStation Plus Collection. Πρόκειται για ένα νέο χαρακτηριστικό που θα μπορούν να απολαύσουν τα μέλη χωρίς κάποια επιπλέον χρέωση. Έτσι, λοιπόν, οι συνδρομητές της υπηρεσίας στο PlayStation 5, θα μπορούν να κατεβάσουν και να παίξουν μερικά λατρεμένα παιχνίδια προηγούμενης γενιάς. Για την ώρα δε γνωρίζουμε αν η βιβλιοθήκη αυτή θα εμπλουτίζεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά για αρχή, οι PS5 κάτοχοι με ενεργή συνδρομή θα μπορούν να απολαύσουν τα εξής παιχνίδια:

 • The Last of Us Remastered
 • God of War (2018)
 • Persona 5
 • Batman: Arkham Knight
 • Mortal Kombat X
 • Monster Hunter World
 • Days Gone
 • Infamous: Second Son
 • Resident Evil VII: biohazard
 • Battlefield 1
 • Uncharted 4: A Thief's End
 • Fallout 4
 • Final Fantasy XV
 • The Last Guardian
 • Ratchet and Clank
 • Bloodborne
 • Detroit: Become Human
 • Until Dawn

 

ΤΑ ΑΞΕΣΟΥΑΡ

Η Sony έχει αποκαλύψει την επίσημη σειρά περιφερειακών της κονσόλας, ενώ μελλοντικά θα δούμε περισσότερα περιφερειακά και αξεσουάρ και από τρίτους κατασκευαστές. Για την ώρα, μπορείτε να συνοδεύσετε την εμπειρία σας με τα εξής:

Ασύρματο χειριστήριο DualSense

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το DualSense στην παραπάνω σχετική ενότητα.

Βάση φόρτισης DualSense

Σας επιτρέπει να φορτίσετε μέχρι και δυο ασύρματα χειριστήρια DualSense ταυτόχρονα, χωρίς να χρειάζεται να τα συνδέσετε στην κονσόλα.

Ασύρματα ακουστικά PULSE 3D

Πρόκειται για τα επίσημα ακουστικά της κονσόλας, τα οποία υπόσχονται μια άνετη ασύρματη εμπειρία και βελτιστοποιημένο ήχο 3D, ειδικά για κονσόλες PS5. Διαθέτουν λειτουργία φόρτισης με καλώδιο USB Type-C και διπλά μικρόφωνα εξουδετέρωσης θορύβου, έτσι ώστε οι φίλοι σας να σας ακούνε με κρυστάλλινη φωνή χωρίς ενοχλητικές αποσπάσεις.

Χειριστήριο πολυμέσων

Για αυτούς που θέλουν το PlayStation 5 τους να είναι το κεντρικό media center του σαλονιού τους, το συγκεκριμένο χειριστήριο αποτελεί ιδανική επιλογή με ξεχωριστά media πλήκτρα για άμεσο έλεγχο των ταινιών και όλου του άλλου περιεχομένου που προσφέρουν οι υπηρεσίες ζωντανής μετάδοσης της κονσόλας. Έχει μάλιστα πλήκτρα για άμεση εκκίνηση εφαρμογών όπως το Netflix και το YouTube.

Κάμερα HD

Μια λύση για όσους θέλουν να προσθέσουν τον εαυτό τους στα βίντεο που τραβάνε απευθείας από την κονσόλα ή στα live stream τους από το PS5, με ομαλή, ευκρινή εικόνα Full-HD.

Προσαρμογέας PlayStation®Camera

Ο εν λόγω αναπτήρας είναι απαραίτητος σε περίπτωση που θέλετε να συνδέστε το PlayStation VR στο PS5 σας για να παίξετε τα υποστηριζόμενα παιχνίδια. Για να ρυθμίσετε το PS VR με το PS5 θα χρειαστείτε την PlayStation κάμερα του PS4 και τον προσαρμογέα. Πρέπει να σημειωθεί πως δεν απαιτείται αγορά, αφού η Sony θα τον προμηθεύει δωρεάν σε όσους έχουν αγοράσει ήδη το headset εικονικής πραγματικότητας κατά τη διάρκεια της προηγούμενης γενιάς. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς μπορείτε να αποκτήσετε έναν προσαρμογέα θα κοινοποιηθούν στο PlayStation.com, όταν είναι διαθέσιμες.

Πηγή: unboxholics.com