ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά Ελλάδα«Έπεσαν» οι υπογραφές για την ανακατασκευή και επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας

«Έπεσαν» οι υπογραφές για την ανακατασκευή και επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας

«Έπεσαν» οι υπογραφές για την ανακατασκευή και επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας

Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2020

Γιώργος Πέππας

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020, στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για την πλήρη αποκατάσταση και επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγορας της Χαλκίδας. Την σύμβαση υπέγραψε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός, καθώς και η Δήμαρχος Χαλκιδέων, κ. Έλενα Βάκα, με την παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Εύβοιας, κ. Γ. Κελαϊδίτη.

Αναλυτικά το έργο

Το έργο, που αφορά στην αποκατάσταση, ανάδειξη, ανάπτυξη και λειτουργική επανένταξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, μετά της ανάπλασης των επιφανειών της παρακείμενης πλατείας, θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Χαλκιδέων µε χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Χαλκιδέων. Το έργο θα επιβλέπεται από την Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων (ΥΝΜΤΕ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ). 

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Μετά από μακρά διαδικασία ωρίμανσης είναι πολύ σημαντικό για την Χαλκίδα, ότι με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, ξεκινά ένα έργο κρίσιμο για την ιστορική φυσιογνωμία της πόλης, αλλά και για την αναπτυξιακή της δυναμική. Η αποκατάσταση και επανάχρηση της Δημοτικής Αγοράς, σηματοδοτεί μια νέα σελίδα στην ιστορία της Χαλκίδας. Η αποκατάσταση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του βιομηχανικού κτηρίου της Αρέθουσας και η μετατροπή του σε Διαχρονικό Μουσείο, η οποία ολοκληρώνεται πολύ σύντομα, σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς και την απόδοση με την παραδοσιακή της χρήση στους πολίτες και τους επισκέπτες της Χαλκίδας στο άμεσο μέλλον, προικοδοτούν την πόλη με δύο πολύ σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους, αλλά και με δύο πολύ ισχυρούς πόλους ανάπτυξης». 

«Η αναστήλωση και επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς είναι μια «ιστορική ευκαιρία» για την πόλη της Χαλκίδας και συνολικά της Στερεάς Ελλάδας. Στοχεύουμε στην αύξηση της επισκεψιμότητας του ιστορικού, διοικητικού και εμπορικού κέντρου της πόλης, με θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής. Ένα εμβληματικό έργο με αναμφισβήτητο αναπτυξιακό χαρακτήρα, νέες θέσεις εργασίας και νέες προοπτικές για την τοπική κοινωνία», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.

Αντίστοιχα, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα τόνισε: «Ένας πολυετής δρόμος ενεργειών φτάνει πλέον στο τέρμα. Με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Χαλκιδέων βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη δημοπράτηση του έργου της Δημοτικής Αγοράς. Η ολοκλήρωσή του αποτελεί προτεραιότητα και της παρούσας Δημοτικής Αρχής, καθώς σηματοδοτεί την αρχή μιας προσπάθειας ανάπτυξης και δημιουργίας ενός κέντρου της πόλης μας, που θα αποτελεί πόλο έλξης υπερτοπικού χαρακτήρα».