ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓιώργος Μουλκιώτης: «Διαφάνεια και ίση μεταχείριση στην κατανομή δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα, με γνώμονα το όφελος των αγροτών»

Γιώργος Μουλκιώτης: «Διαφάνεια και ίση μεταχείριση στην κατανομή δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα, με γνώμονα το όφελος των αγροτών»

Γιώργος Μουλκιώτης: «Διαφάνεια και ίση μεταχείριση στην κατανομή δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα, με γνώμονα το όφελος των αγροτών»

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020

Γιώργος Πέππας

Ο Βουλευτής Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής, μαζί με άλλους 14 Βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ., κατέθεσε ερώτηση αλλά και αίτηση κατάθεσης σχετικών εγγράφων προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη, αναφορικά με την ανησυχία που διακατέχει τους νέους παραγωγούς για την αδιαφάνεια και την άνιση μεταχείριση περιοχών στην κατανομή δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα από το 2017 και μετά.

Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι ο έντονος προβληματισμός που κυριαρχεί στις τάξεις των νέων παραγωγών, πηγάζει από το γεγονός ότι δεν μπορούν να βρουν διαθέσιμη γη, έστω και λίγων στρεμμάτων για να αιτηθούν κατανομή εθνικού αποθέματος και να ξεκινήσουν τη γεωργική δραστηριότητά τους.

Τονίζουν δε ότι το Εθνικό Απόθεμα της περιόδου 2017-2020 δημιουργήθηκε από τη σημαντική οριζόντια περικοπή των δικαιωμάτων του 2015 κατά 4,5%, δηλαδή από όλους τους παραγωγικούς γεωργούς και κτηνοτρόφους και των 13 Περιφερειών της χώρας. Η σημαντική αυτήν περικοπή των δικαιωμάτων έγινε με σκοπό να διευκολυνθεί η είσοδος περισσότερων νέων γεωργών και κτηνοτρόφων με στόχο την ανανέωση του γεωργικού πληθυσμού.

Στην πράξη όμως αυτό δεν ακολουθήθηκε και από το 2017, 2018 και 2019 η κατανομή δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα έγινε με στρεβλό τρόπο, με αποτέλεσμα πολλοί νέοι αγρότες να φοβούνται ότι αυτό θα συμβεί και το 2020, ενώ οι αδυναμίες στα κριτήρια κατανομής του, καθιστούν τη διαδικασία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ευάλωτη σε κάθε επιτήδειο που μετέρχεται μεθοδεύσεων, με πιο συχνή την ενοικίαση εκτάσεων που φέρονται ως ιδιωτικοί βοσκότοποι, χωρίς μάλιστα ζώα και καμία παραγωγική δραστηριότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να κατατεθούν οι σχετικοί πίνακες στοιχείων για το ποια είναι τα ποσά δικαιωμάτων που περικόπηκαν σε κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να δημιουργηθεί το Εθνικό Απόθεμα προς διανομή τα έτη 2017-2020, καθώς και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε η κατανομή του Εθνικού Αποθέματος 2020 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, να γίνει με απόλυτα διαφανή τρόπο χωρίς αποκλεισμούς και κυρίως με παραγωγικό προσανατολισμό.