ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΤην επίσκεψη της Υπ. Παιδείας στη Θήβα σχολίασε το ΚΚΕ Θήβας - Επίσκεψη «εν κρυπτώ»

Την επίσκεψη της Υπ. Παιδείας στη Θήβα σχολίασε το ΚΚΕ Θήβας - Επίσκεψη «εν κρυπτώ»

Την επίσκεψη της Υπ. Παιδείας στη Θήβα σχολίασε το ΚΚΕ Θήβας - Επίσκεψη «εν κρυπτώ»

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020

Γιώργος Πέππας

Το ΚΚΕ Θήβας, σε ανακοίνωση του, αρκεί δριμύτατη κριτική προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ν. Κεραμέως, αναφορικά με την επίσκεψη της στη Θήβα, στο 1ο ΕΠΑΛ Θήβας, υποστηρίζοντας πως «Η επίσκεψη έγινε χωρίς να γίνει σχετική ενημέρωση τις προηγούμενες ημέρες, σχεδόν «εν κρυπτώ». Στη συνέχεια της ανακοίνωση το ΚΚΕ Θήβας υπογραμμίζει πως «δεν είπε κουβέντα για την απαράδεκτη κτηριακή κατάσταση του συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος».

Η ανακοίνωση:

Το σχολικό συγκρότημα του ΕΠΑΛ Θήβας επισκέφθηκε την Τετάρτη 21 Οκτώβρη η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως. Η επίσκεψη έγινε χωρίς να γίνει σχετική ενημέρωση τις προηγούμενες ημέρες, σχεδόν «εν κρυπτώ».

Διαβάστε εδώ - Στη Θήβα η Υπουργός Παιδείας - Επισκέφθηκε το 1ο ΕΠΑΛ 

Στις δηλώσεις της προέβαλε το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη «βελτίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης», υποστηρίζοντας την προοπτική μεγαλύτερης σύνδεσης με την αγορά εργασίας.

Φυσικά δεν είπε κουβέντα για την απαράδεκτη κτηριακή κατάσταση του συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος, το οποίο χωρίς υπερβολές εγκυμονεί κινδύνους για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η αδιαφορία της αρμόδιας Υπουργού για το τεράστιο κτηριακό πρόβλημα της μονάδας που επισκέφθηκε επίσημα είναι πραγματικά προκλητική.

Αντίστοιχα, δε δεσμεύτηκε για τίποτα ως προς τις σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές που χαρακτηρίζουν επίσης τη συγκεκριμένη μονάδα, υποδομές απόλυτα αναγκαίες για το αντικείμενο σπουδών.

Όσον αφορά την εξελισσόμενη πανδημία, υποστήριξε φυσικά την εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης, επικαλούμενη ότι το ποσοστό των τάξεων που έχουν κλείσει είναι ελάχιστο. Πάντως τα 23, 24 και 25 παιδιά ανά τμήμα στο ΕΠΑΛ Θήβας μόνο την προφύλαξη από την έξαρση της πανδημίας δεν εγγυώνται.

Σε ότι έχει να κάνει με τους εκπαιδευτικούς, είναι χαρακτηριστικό ότι τα κενά καλύφθηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι μόνιμοι καθηγητές είναι λιγότεροι από τους μισούς.

Όσο για το ζήτημα της σύνδεσης των μαθητών με την «αγορά εργασίας», οι μαθητές και απόφοιτοι του ΕΠΑΛ ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει να εργάζεσαι στο καθεστώς της ζούγκλας που επικρατεί στους κλάδους της βιομηχανίας και του επισιτισμού της περιοχής.

Με βάση όσα είπε και κυρίως όσα απέφυγε να πει η κ. Κεραμέως, αντιλαμβανόμαστε καθαρά ποιο μέλλον ετοιμάζει η κυβέρνηση για την εκπαίδευση γενικά και την επαγγελματική εκπαίδευση πιο συγκεκριμένα, στο γνωστό δρόμο της πεπατημένης και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ένα μέλλον όπου οι τραγικές ελλείψεις των βασικών υποδομών σε κτήρια κι εξοπλισμό θα ενταθούν, αφού οι σχετικές δαπάνες δεν είναι «επιλέξιμες» για τα πακέτα χρηματοδότησης της Ε.Ε. Τα δισεκατομμύρια του ΕΣΠΑ είναι μόνο για τα δόντια της «ελεύθερης αγοράς»...

Ένα μέλλον όπου τα «συνδεδεμένα με την αγορά» σχολεία θα παρέχουν μόνο όσα χρειάζονται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Φυσικά όχι ολόπλευρη μόρφωση, αλλά ημιμάθεια και σκόρπιες «δεξιότητες» με το κομμάτι. Έτσι ώστε να διαμορφώνεται το σύγχρονο φτηνό κι ευέλικτο εργατικό δυναμικό κατά παραγγελία των ομίλων που θα το εκμεταλλεύονται.