ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟ Δήμαρχος Τανάγρας στο «Ράδιο Θήβα» - «Πολύ τραβηγμένο να γίνει lockdown σε όλη τη Βοιωτία»

Ο Δήμαρχος Τανάγρας στο «Ράδιο Θήβα» - «Πολύ τραβηγμένο να γίνει lockdown σε όλη τη Βοιωτία»

Ο Δήμαρχος Τανάγρας στο «Ράδιο Θήβα» - «Πολύ τραβηγμένο να γίνει lockdown σε όλη τη Βοιωτία»

«Δεν περίμενα τέτοια εξέλιξη» - Ελάχιστα κρούσματα στο Δήμο Τανάγρας

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021

Γιώργος Πέππας

Ο Δήμαρχος Τανάγρας, κ. Βασίλης Περγάλιας, μίλησε στο «Ράδιο Θήβα», για την ξαφνική απόφαση της Πολιτικής Προστασίας να θέσει υπό καραντίνα τον νομό της Βοιωτίας.

Ο κ. Περγάλιας αρχικά επισήμανε πως ο Δήμος Τανάγρας έχει ελάχιστα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ την Δευτέρα εντοπίστηκαν μονάχα δύο κρούσματα στη Τανάγρα. «Συνήθως έχουμε ένα έως δύο, γιατί παίρνουμε μετρήσεις και από το βιολογικό μας, δεν έχουμε αύξηση, έχουμε μείωση. Έχουμε κάνει δωρεά rapid tests, έχουμε δύο κέντρα υγείας, το Κ.Υ. Οινοφύτων που κάνει και μοριακό τεστ και έχει γίνει και covid, και το Κ.Υ. Σχηματαρίου και στα αγροτικά ιατρεία έχει δώσει ο Δήμος Τανάγρας δωρεάν rapid tests, όποιος δημότης νιώθει οποιοδήποτε σύμπτωμα, να πάει να κάνει δωρεάν τεστ. Από τη στιγμή εκείνη μέχρι σήμερα το πρωί έχουμε άπειρα τηλεφωνήματα ότι τους λέμε ψέματα, γιατί και εμείς πραγματικά δεν περίμενα τέτοια εξέλιξη.»

Ο κ. Περγάλιας γνωστοποίησε πως κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των δημάρχων με τον Περιφερειάρχη, κ. Φ. Σπανό, οι δήμαρχοι ζήτησαν να υπάρχει ενημέρωση όταν λαμβάνονται αποφάσεις από το Υπουργείο για τους δήμους τους. «Θεωρώ πως ήταν πολύ τραβηγμένο να γίνει Lockdown σε όλη τη Βοιωτία. Ο κόσμος πλέον έχει κουραστεί, αρχίζει να γίνετε δύσπιστος. Όπως είχε γίνει lockdown στις Θεσπιές, γιατί υπήρχε κάποια αύξηση των κρουσμάτων και για να μην αυξηθεί, να μην μεταδοθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Τανάγρας. «Αυτό δημιουργεί μια δυσπιστία στον κόσμο, δεν μας εμπιστεύονται.»

Πολύ τραβηγμένο χαρακτήρισε, ο κ. Περγάλιας,  το μέτρο της καραντίνας για τη Βοιωτία, επισημαίνοντας πως αν τα κρούσματα προέρχονταν από τη Λιβαδειά, τότε θα έπρεπε να είχε τεθεί καθολικό lockdown μονάχα στη Λιβαδειά, όπως είχε γίνει στον Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων.

Όσο αφορά τη λειτουργία των σχολείων, ο κ. Δήμαρχος ανέφερε πως «λειτουργούμε κανονικά, κάναμε απολυμάνσεις κια σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους, με δικά μας χρήματα. Ο Δήμος Τανάγρας δεν πήρε ούτε μια φορά για να έρθει η Περιφέρεια, γιατί δεν χρειάστηκε, μάσκες και rapid tests τα έχουμε δώσει όλα δωρεάν εμείς σε δημότες, δημόσιες υπηρεσίες, ναούς, αντισηπτικά, έχουμε δώσει σε δημοτικά, γυμνάσια, δικό μας υλικό, συν αυτά που μας έδωσε το κράτος, αλλά και τα rapid tests είναι δωρεάν από τον Δήμο Τανάγρας για τους δημότες μας.»

Η ανακοίνωση του Δήμου Τανάγρας για το lockdown

Σύμφωνα με την ΚΥΑ με Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 1653 (ΦΕΚ 39/Β/11-1-2021), ο Δήμος Τανάγρας ανακοινώνει τα βασικά μέτρα που επιβάλλονται για τις μετακινήσεις των πολιτών από τις 11/1 έως και το πρωί της 18/1/2021.

Απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, πάρκα και άλση.

Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν έως τις 17:30

Μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας

Από τις 5.00 έως τις 18:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο και οι οποίες επιτρέπονται συγκεκριμένα για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

α) Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας.

β) Μετακίνηση από και προς το σχολείο, εφόσον λειτουργεί, σύμφωνα με το σημείο 8 της παρ. 1 του άρθρου 1 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.1293/8.1.2021 (Β’ 30) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.

γ) Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

δ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.

ε) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

στ) Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

ζ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

η) Συνοδεία μαθητών από και προς το σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα.

θ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου.

 ι) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

ια) Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης.

 ιβ) Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη.

ιγ) Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.

Για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση της παρ. 1 πρέπει ο πολίτης να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση των περ. (α) και (ιβ) της παρ. 2 πρέπει ο πολίτης να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η βεβαίωση κίνησης παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου, από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση αυτοαπασχολούμενου, ελεύθερου επαγγελματία ή επιτηδευματία από τον ίδιο, περιέχει δε το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του, λαμβανομένης υπόψη και τυχόν αναγκαίας υπερωριακής απασχόλησης.

Η βεβαίωση του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να αποκτάται με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

α) Αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση μέσω εντύπου που συμπληρώνεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.

 β) Αναφορικά με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα η βεβαίωση χορηγείται στον εργαζόμενο για τη μετακίνησή του από τον υπόχρεο εργοδότη, κατόπιν υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Κατά την υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης από τον εργοδότη, διασταυρώνεται αυτόματα και πιστοποιείται από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με τον αιτούντα εργοδότη και κατόπιν παρέχεται η βεβαίωση από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ». Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του. Η βεβαίωση της παρούσας περίπτωσης μπορεί να ισχύει για χρονικό διάστημα έως δεκατεσσάρων (14) ημερών.

γ) Στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών συμπληρώνεται ηλεκτρονικά από τους ίδιους η αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» με τους κωδικούς TAXISNET. Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο πριν από τη μετακίνησή τους και να επιδεικνύεται, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

δ) Σε κάθε περίπτωση, εναλλακτικά των ανωτέρω, μπορεί να λαμβάνεται από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr και να συμπληρώνεται από τον πολίτη πάγια βεβαίωση κίνησης (τύπου Α).

Για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση της περ. (β) της παρ. 1 η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια, παρέχεται από τον Διευθυντή της οικείας σχολικής μονάδας περιέχει δε το ονοματεπώνυμο του μαθητή/της μαθήτριας, τον τόπο κατοικίας και τη διεύθυνση του σχολείου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης του μαθητή/της μαθήτριας.

Για τις περ. (γ) έως και (θ), καθώς και (ια) της παρ. 1, η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή, υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, με προσωπική του ευθύνη, και περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προ-ορισμού του πολίτη καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης (βεβαίωση τύπου Β). Οι βεβαιώσεις του προηγούμενου εδαφίου μπορούν να λαμβάνονται από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr και να συμπληρώνονται από τον πολίτη, ή να χορηγούνται μέσω δωρεάν τηλεπικοινωνιακού μηνύματος (sms) στον ει-δικό αριθμό 13033 απευθείας στο κινητό τηλέφωνο του ενδιαφερομένου ή να αντιγράφονται έντυπα ή ιδιογράφως κατά το περιεχόμενο του οικείου υποδείγματος που αναρτάται στον ιστότοπο forma.gov.gr. Για την περ. (ι) της παρ. 2 απαιτείται Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοποhttps://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1. Οι βεβαιώσεις της παρούσας υπέχουν θέση υπεύθυνης δήλωσης για τον υπογράφοντα και η τυχόν ψευδής δήλωση επιφέρει τις προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις. Για την περ. (ιγ) της παρ. 2 απαιτείται βεβαίωση του δήμου κατοικίας του πολίτη, στην οποία αναφέρονται ο τόπος, η ημέρα ή οι ημέρες και ο προγραμματισμένος χρόνος σίτισης, ο οποίος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις τρεις (3) ώρες.

Μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της νύκτας

Από τις 18:00 έως τις 5:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία), γ) ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο. Για την πιστοποίηση των λόγων κατ’ εξαίρεση μετακίνησης εφαρμόζονται οι παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου τρίτου.

Μετακινήσεις εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας

Απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, εξαιρουμένων των περιπτώσεων μετακίνησης, με οποιονδήποτε τρόπο: α) Από και προς την εργασία, β) για λόγους υγείας, γ) προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας, δ) για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει η παρούσα ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Για την πιστοποίηση των λόγων κατ’ εξαίρεση μετακίνησης εφαρμόζονται οι παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου τρίτου

Ο Γ.Γ. του Δήμου

Καμπούρης Γιώργος