ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΑντιδρά η Δήμαρχος Χαλκιδέων στην φοίτηση μαθητών-προσφύγων από τη δομή της Ριτσώνας

Αντιδρά η Δήμαρχος Χαλκιδέων στην φοίτηση μαθητών-προσφύγων από τη δομή της Ριτσώνας

Αντιδρά η Δήμαρχος Χαλκιδέων στην φοίτηση μαθητών-προσφύγων από τη δομή της Ριτσώνας

Η κ. Βάκα τονίζει πως ο Δήμος δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό, ούτε τα μέσα και τις υποδομές για την φοίτηση περαιτέρω μαθητών-προσφύγων εν μέσω της πανδημίας

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Γιώργος Πέππας

Η Δήμαρχος Χαλκιδέων, κ. Έ. Βάκα, απέστειλε, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021, στην Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ζ. Μακρή, επιστολή αναφορικά με την φοίτηση μαθητών-προσφύγων από τη Δομή της Ριτσώνας σε δημοτικά σχολεία του δήμου Χαλκιδέων.

Η κ. Βάκα τονίζει πως στο σχολικό έτος 2019-2020 ήταν συνολικά εγγεγραμμένοι, στα σχολεία του Δήμου, 168 μηθατές-πρόσφυγες από τη δομή της Ριτσώνας, οι οποίοι φοίτησαν έως και τον Μάρτιο, όπου και διακόπηκε η φοίτηση λόγω των μέτρων και περιορισμών που τέθηκαν σε ισχύ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Επιπλέον αναφέρει ότι στη σύσκεψη, που είχε πραγματοποιηθεί στις 2 Σεπτεμβρίου 2020 και συμμετείχε η Δήμαρχος, με τη Γενική Γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας κα. Αναστασία Γκίκα και τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Εμμανουήλ Λογοθέτη, παρουσία και άλλων εκπροσώπων φορέων, είχε λάβει διαβεβαίωση ότι τουλάχιστον για το τρέχον σχολικό έτος, οι σχολικές μονάδες Α/ θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου δεν θα επιβαρύνονταν με τη φοίτηση επιπλέον μαθητών – προσφύγων, η δε εκπαίδευσή τους θα παρεχόταν εντός της Δομής. Και αυτό γιατί αφενός στη Δομή της Ριτσώνας εμφανίζονταν κρούσματα Covid-19 και ως χώρος φιλοξενίας χιλιάδων ανθρώπων σε έκταση λίγων τετραγωνικών χιλιομέτρων ενέχει αυξανόμενο κίνδυνο εμφάνισης συνεχώς τέτοιων κρουσμάτων και αφετέρου ακριβώς λόγω των υγειονομικών περιορισμών, δεν ήταν πρακτικά δυνατόν να επιβαρυνθούν τα σχολεία του Δήμου με περισσότερους μαθητές.

Ωστόσο, προσφάτως ο Δήμος πληροφορήθηκε ότι από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, έχει γίνει εισήγηση για τη λειτουργία Δομής Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (Δ.Υ.Ε.Π.) για 271 επιπλέον μαθητές από τη Δομή της Ριτσώνας στα Δημοτικά σχολεία Ανθηδόνας, Δροσιάς, Βαθέος Αυλίδας, Φάρου Αυλίδας, Παραλίας Αυλίδας, Νέας Λαμψάκου Ληλαντίων και στο 23ο Δημοτικό σχολείο Χαλκίδας.

Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας και σωστής διαχείρισης της κατάστασης, η Δήμαρχος δήλωσε ότι ο Δήμος αδυνατεί να παρέχει οποιαδήποτε συνδρομή σε επιπλέον μαθητές, αφού δεν διαθέτει ούτε το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, ούτε τα μέσα, ούτε τις υποδομές, ώστε να ανταπεξέλθει στις επιπλέον ανάγκες που θα προκύψουν, πόσο μάλλον σε μια περίοδο υγειονομικής κρίσης, κατά την οποία μάλιστα ο Δήμος εμφανίζει αυξητική τάση σε κρούσματα της ασθένειας Covid-19 και έγινε και σχετική σύσταση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά.

Τέλος με την επιστολή αυτή η Δήμαρχος Χαλκιδέων ζητά να μην πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε εγκατάσταση μαθητών-προσφύγων σε διδακτήρια της Α/ θμιας Εκπαίδευσης, τουλάχιστον για το τρέχον σχολικό έτος, αφού χρέος του Δήμου αυτή τη στιγμή είναι να παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες προς τους δημότες, με κύριες κατευθύνσεις πρώτον τη θωράκιση της υγείας και ασφάλειάς τους και δεύτερον την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τη θεομηνία της 9ης Αυγούστου 2020.