ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΓ. Σαρακιώτης: «Σταματήστε την απαξίωση των νέων επιστημόνων»

Γ. Σαρακιώτης: «Σταματήστε την απαξίωση των νέων επιστημόνων»

Γ. Σαρακιώτης: «Σταματήστε την απαξίωση των νέων επιστημόνων»

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Γιώργος Πέππας

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γ. Σαρακιώτης, με κοινοβουλευτική παρέμβαση-ερώτηση που συνυπογράφουν 46 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ρωτάει τον Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη και τον Υπ. Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα, αν θα συμπεριληφθούν οι νέοι επιστήμονες, οι οποίες έκαναν έναρξη εργασιών από τη 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά καθώς και αν θα εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες για την αναγκαία αύξηση του έκτακτου αλλά ανεπαρκούς επιδόματος των 400 ευρώ.

Ο κ. Σαρακιώτης χαρακτηριστικά ανέφερε: «Για μία ακόμη φορά η Κυβέρνηση της ΝΔ επιδεικνύει την απέχθεια της προς την πραγματική αριστεία και τους νέους επιστήμονες, προς τους οποίους ομνύει προφορικά. Τα περίφημα “σκόιλ – ελικίκου” του κ. Βρούτση και η πλήρης απαξίωση των πτυχίων των ελληνικών πανεπιστημίων και η εξίσωσή τους με αυτά των κολλεγίων της κα Κεραμέως, διαδέχονται οι μεθοδεύσεις του Υπουργού Οικονομικών και του νέου Υπουργού Εργασίας, οι οποίες εν μέσω πανδημικής κρίσης στερούν από μεγάλο αριθμό νέων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων τη δυνατότητα της κάλυψης, ακόμη και στοιχειωδών αναγκών».

Η ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

-Οικονομικών

-Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 Θέμα: «α. Αναγκαία η χορήγηση της έκτακτης επιδότησης νέων επιστημόνων και σε όσους έκαναν έναρξη επαγγέλματος μετά την 1/1/2020.

 β. Απαραίτητη και η αύξηση του γλίσχρου ποσού των 400 ευρώ».

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή by Γιώργος Πέππας on Scribd

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση στον Τύπο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκης σε τηλεδιάσκεψη που διεξήχθη με τους εκπροσώπους των Επιστημονικών Συλλόγων της χώρας, περιέγραψε τους βασικούς άξονες του σχεδίου του σχεδίου που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών για την καταβολή έκτακτου επιδόματος 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους, γεωτεχνικούς). Αναφέρθηκε μάλιστα στην ανάγκη θέσπισης κριτηρίων για την χορήγηση της εν λόγω ενίσχυσης.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ανέφερε ότι η επιδότηση θα δοθεί με έμφαση στους νέους και αυτούς που έχουν χαμηλό εισόδημα.  Πλην όμως ένα εκ των δύο κριτηρίων που περιέλαβε στις προϋποθέσεις καταβολής του, είναι και η μείωση των εσόδων για την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Κατ’ αυτόν όμως τον τρόπο αποκλείονται οι νέοι επιστήμονες που έκαναν έναρξη επαγγέλματος μετά την 1-1-2020 και έτσι στερούνται του ελαχίστου αυτού βοηθήματος οι νέοι επαγγελματίες αυτοί , που πρωτίστως έχουν την ανάγκη του ελάχιστου αυτού βοηθήματος, που γι’ αυτούς όμως είναι καθοριστικό, ουσιώδες και απαραίτητο.

Επειδή και οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων ζήτησαν επιμόνως να μην ισχύσει το άδικο αυτό κριτήριο, δηλ. αποκλεισμός των νέων επιστημόνων που ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους πέρυσι και φέτος και επιπροσθέτως να περιλάβει και όλους τους επιστήμονες με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, το οποίο μετά δυσκολίας καλύπτει τις βασικές και στοιχειώδεις ανάγκες ενός επαγγελματία (διαβίωση, στέγαση, ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές αναγκαίες δαπάνες).

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Θα συμπεριλάβουν και τους νέους επιστήμονες που έκαναν έναρξη εργασιών τους από 1-1-2020 και μετά;
  2. Θα εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες για την αναγκαία αύξηση του έκτακτου πλην γλίσχρου επιδόματος των 400 ευρώ;