ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΤουρκία: Προσέφυγε σε δικηγορική εταιρεία των ΗΠΑ για τα F-35

ΤΟΥΡΚΙΑ

#TAGS: Τουρκία  ΗΠΑ 

Τουρκία: Προσέφυγε σε δικηγορική εταιρεία των ΗΠΑ για τα F-35

Τουρκία: Προσέφυγε σε δικηγορική εταιρεία των ΗΠΑ για τα F-35

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021

Γιώργος Πέππας

Σε δικηγορική εταιρεία με έδρα την Ουάσιγκτον, προσέφυγε η Τουρκία, με στόχο την άσκηση πίεσης για επαναφορά στο πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35, σύμφωνα με σύμβαση που υποβλήθηκε στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Aγκυρα είχε παραγγείλει 100 μαχητικά 5ης γενιάς και συμμετείχε στην παραγωγή τους, ωστόσο το 2019 απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα, μετά την αγορά από τη Ρωσία του πυραυλικού συστήματος S-400.

Όπως έγινε γνωστό, η Aγκυρα προσέλαβε τη δικηγορική εταιρεία Arnold & Porter για στρατηγικές συμβουλές και «προσέγγιση» των αμερικανικών αρχών, με την υπογραφή συμβολαίου ύψους 750.000 δολαρίων.

Η ?γκυρα συνεχίζει να τονίζει ότι η απομάκρυνσή της από το πρόγραμμα ήταν άδικη και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ελπίζει για θετικές εξελίξεις υπό τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Το συμβόλαιο υπεγράφη με την SSTEK Defense Industry Technologies με έδρα την ?γκυρα, που ανήκει στην τουρκική αμυντική βιομηχανία (SSB).

Η Arnold & Porter θα συμβουλεύει για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί, ώστε οι εργολάβοι της SSB και η Τουρκία, να παραμείνουν στο Κοινό Πρόγραμμα Μαχητικών Αεροσκαφών, λαμβάνοντας υπόψη και αντιμετωπίζοντας τους «περίπλοκους γεωπολιτικούς και εμπορικούς παράγοντες», ανέφερε η σύμβαση.

Ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ήδη πληρώσει για κάποια αεροσκάφη F-35, ενώ ο υπουργός ?μυνας της χώρας Χουλουσί Ακάρ, τόνισε ότι «οι περιορισμοί αδειοδότησης, οι απόπειρες κυρώσεων ή ακόμη και η απειλή κυρώσεων κατά της Τουρκίας αποδυναμώνουν τη συμμαχία».

Πηγή: Καθημερινή