ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΑψιμαχίες μεταξύ του Δημάρχου Λεβαδέων και της «Λαϊκής Συσπείρωσης Λιβαδειάς»

Αψιμαχίες μεταξύ του Δημάρχου Λεβαδέων και της «Λαϊκής Συσπείρωσης Λιβαδειάς»

Αψιμαχίες μεταξύ του Δημάρχου Λεβαδέων και της «Λαϊκής Συσπείρωσης Λιβαδειάς»

Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Γιώργος Πέππας

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λιβαδειάς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται στη συμπλήρωση ενός έτους από την πανδημία του κορωνοϊού, στη πρόσφατη απόφαση να τεθεί ο Δήμος Λεβαδέων στο «βαθύ κόκκινο», τονίζοντας πως «Ο λαός είναι πραγματικά αβοήθητος από την πολιτεία, που «απέχει» συνειδητά από πρωτοβουλίες ανακούφισής του και ταυτόχρονα ενίσχυσης του ΕΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των δομών της Βοιωτίας, δηλαδή τα Νοσοκομεία Λιβαδειάς και Θήβας και τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας.»

Στην ανακοίνωση, η Λ.Σ. Λιβαδειάς άγγιζε και το θέμα της αναδιανομής των θέσεων των αντιδημάρχων του Δήμου Λεβαδέων, υποστηρίζοντας πως «μέχρι και σήμερα καμία ουσιαστική απάντηση από μέρος της για τους πραγματικούς λόγους αναδιανομής των θέσεων των αντιδημάρχων δεν έχει προκύψει».

Ο Δήμαρχος Λεβαδέων, κ. Ιωάννης Ταγκαλέγκας, εξέδωσε στη συνέχεια ανακοίνωση-απάντηση προς τη Λαϊκή Συσπείρωση Λιβαδειάς, τονίζοντας πως «Ως Δήμαρχος, είναι δικαίωμα μου να αξιολογώ τον χρόνο, τον τρόπο και τους ανθρώπους για την ανάθεση αρμοδιοτήτων, για τις οποίες έχω την πολιτική και ποινική ευθύνη.» Ακόμη, ο κ. Ταγκαλέγκας αναφερόμενος στη πανδημία του κορωνοϊού, επισήμανε πως «Βρίσκομαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο όσον αφορά την εξάπλωση του ιού, δίνοντας καθημερινή μάχη όλον αυτόν τον καιρό με χιλιάδες γρήγορους ελέγχους και εκατοντάδες απολυμανσεις σε δημοτικά κτήρια, κρατικές υπηρεσίες, εκκλησίες, αλλά και σε όλους σχεδόν τους δημόσιους χώρους του Δήμου με την χρήση υδροφόρων.»

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Λ.Σ. Λιβαδειάς και την απάντηση του Δημάρχου Λεβαδέων

Η ανακοίνωση της Λ.Σ. Λιβαδειάς:

«Τη στιγμή που συμπληρώνεται ένας χρόνος πανδημίας, ο λαός μας βρίσκεται σε δραματικές συνθήκες διαβίωσης, αντιμέτωπος με πραγματικά προβλήματα επιβίωσης. Η λαίλαπα της κυβερνητικής πολιτικής σαρώνει τις τελευταίες ρανίδες ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, με τρόπο πρωτόγνωρο μεν, αλλά ταυτόχρονα και αναμενόμενο για την πολιτική που υπερασπίζεται και τους στόχους που θέτει σε προτεραιότητα η κυβέρνηση, που είναι σαφώς άλλοι από τη λαϊκή ευημερία και την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής και υγείας των πολιτών.

Σαν «Λαϊκή Συσπείρωση», έγκαιρα με παρεμβάσεις μας στο δημοτικό συμβούλιο και στους δημότες, ενημερώσαμε για την έλευση ακόμη μεγαλύτερης καταστολής και μέτρων που στόχο έχουν να πλήξουν τα εργατικά δικαιώματα, τα δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων στη διατήρηση της εργασία τους και της αξιοπρέπειάς τους, ενώ τώρα βρίσκονται στο κατώφλι νέων λουκέτων και ανεργίας, αντιμετωπίζοντας τις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες. Ο λαός είναι πραγματικά αβοήθητος από την πολιτεία, που «απέχει» συνειδητά από πρωτοβουλίες ανακούφισής του και ταυτόχρονα ενίσχυσης του ΕΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των δομών της Βοιωτίας, δηλαδή τα Νοσοκομεία Λιβαδειάς και Θήβας και τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας.

Ο Δήμος Λιβαδειάς έχει από χτες τεθεί σε άκρως περιοριστική βαθμίδα (βαθύ κόκκινο), δυσανάλογα προς το επιδημιολογικό επίπεδο που τουλάχιστον έχουμε εις γνώση μας και την πληροφόρηση για αυτό, η οποία είναι καθόλα ελλιπής.

Ο Δήμος Λιβαδειάς οφείλει να σταθεί αρωγός στον αγώνα των σωματείων, των φορέων, του λαού που παλεύει συνολικά, με τη λήψη αποφάσεων και μέτρων προς όφελος των πληττόμενων στρωμάτων.

Προς το σκοπό αυτό επίσης, είναι αναγκαία η ομαλή και διαφανής λειτουργία της δημοτικής αρχής, για την οποία οι πρόσφατες εξελίξεις γεννούν πλήθος ερωτημάτων, καθώς μέχρι και σήμερα καμία ουσιαστική απάντηση από μέρος της για τους πραγματικούς λόγους αναδιανομής των θέσεων των αντιδημάρχων δεν έχει προκύψει, την ίδια στιγμή που η τοπική κοινωνία βοά και συγκλονίζεται από «φήμες», τις οποίες με τη στάση της η δημοτική αρχή, επιλέγοντας τη σιωπή, όχι μόνο δεν διαψεύδει αλλά τροφοδοτεί. Η δημοτική αρχή έχει υποχρέωση να προασπίζει τα συμφέροντα του Δήμου που υπηρετεί, και συμφέρον του Δήμου είναι η πλήρης διαφάνεια, η ενημέρωση και ο έλεγχος οποιασδήποτε δράσης της, ειδικά για πρόσωπα που άσκησαν και συνεχίζουν να ασκούν διοίκηση. Μακριά από εμάς κάθε διάθεση ανθρωποφαγίας, όπως έχουμε αποδείξει με τη στάση μας ανέκαθεν. Όμως, δεν μπορούμε να ανεχθούμε προσπάθειες συσκότισης της κοινής γνώμης, που εν τέλει εκθέτει σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο στα μάτια των δημοτών.

Η χώρα βρίσκεται σε κλοιό πανδημίας και κλυδωνίζεται από ένα δίκαιο κύμα αποκαλύψεων άσκησης βίας και κατάχρησης εξουσίας σε όλους τους τομείς.

Είμαστε στο πλάι όλων όσων προβαίνουν σε αποκαλύψεις και σπάνε τη σιωπή τους. Βαδίζουμε με βεβαιότητα στην εποχή που δεν μιλάμε πια για απλή κρίση αξιών, αλλά για την ανάδυση των αξιών και των ιδανικών ενός οικονομικού και πολιτικού συστήματος που σαπίζει, δε έχει γιατρειά και θεραπεία, γι’ αυτό και οφείλουμε να το ανατρέψουμε. Σ’ αυτό το σύστημα που συγκαλύπτει συμπεριφορές άνομες, ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε αντίθετοι. Το αυτό ελπίζουμε για όλες τις άλλες παρατάξεις και για τη δημοτική αρχή και τους καλούμε να μας επιβεβαιώσουν.

Καλούμε όλους τους πολίτες να μην επιτρέψουν καμία απολύτως συγκάλυψη και σιωπή σε κανένα τομέα.»

Η απάντηση του κ. Ταγκαλέγκα

«Σε συνέχεια της ενημέρωσης που σας παρέχει η Δημοτική Αρχή όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, επιθυμώ να αναφέρω ξανά πως ο Δήμος Λεβαδέων έχει υπερβεί τις δυνάμεις του στην προσπάθεια προάσπισης της δημόσιας υγείας, σε επίπεδο ελέγχου για τον περιορισμό του ιού Covid-19, αλλά και της αντιμετώπισης αρκετών παραγόντων της επιπλοκής από την λοίμωξη, κάτι που αναφέραμε στις ενδελεχείς συζητήσεις που κάναμε στα δύο προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια.

Βρίσκομαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο όσον αφορά την εξάπλωση του ιού, δίνοντας καθημερινή μάχη όλον αυτόν τον καιρό με χιλιάδες γρήγορους ελέγχους και εκατοντάδες απολυμανσεις σε δημοτικά κτήρια, κρατικές υπηρεσίες, εκκλησίες, αλλά και σε όλους σχεδόν τους δημόσιους χώρους του Δήμου με την χρήση υδροφόρων.

Μοίρασαμε μάσκες και αντισηπτικά σε δημοτικές, σχολικές και άλλες δομές.

Μεσολαβήσαμε και χορηγήσαμε ηλεκτρονικά μέσα για την διευκόλυνση της τηλεκπαίδευσης, ώστε να δοθεί πρόσβαση στους μαθητές που δεν είχαν.

Εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα που μας έδωσε η πολιτεία σε μειώσεις και απαλλαγές τελών.

Προχωρήσαμε όμως και σε μειώσεις και απαλλαγές που άπτονται αποφάσεων των συλλογικών οργάνων του Δήμου.

Όσον αφορά τις "φήμες που βοούν" προφανώς και θα τις συζητήσουμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, εφόσον τις κάνετε πιο συγκεκριμένες.

Ως Δήμαρχος, είναι δικαίωμα μου να αξιολογώ τον χρόνο, τον τρόπο και τους ανθρώπους για την ανάθεση αρμοδιοτήτων, για τις οποίες έχω την πολιτική και ποινική ευθύνη.

Εξαρχής βασικούς πυλώνες της πολιτικής μας έθεσα την διαφάνεια και την εντιμότητα.

Αυτό διαφαινεται και στο "άνοιγμα των κεκλεισμένων θυρών" του Δήμου με την επιβολή ζωντανής μετάδοσης όλων των συνεδριάσεων λήψης αποφάσεων ολων των συλλογικών οργάνων.

Εάν παρά ταύτα, θεωρείτε ότι κινούμαστε σε μονοπάτια ανομίας, σας καλώ να τα κατονομάσετε ή και να απευθυνθείτε στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Να είστε σίγουροι πως πάντοτε θα είμαι σύμμαχος σε οποιαδήποτε προσπάθεια πάταξης κάθε πράξης που αντιβαίνει τον νόμο και το δημόσιο συμφέρον.»