ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΤηλεδιάσκεψη Λιβανού - Πνευματικού για την ενίσχυση των συκοπαραγωγών στην Εύβοια

Τηλεδιάσκεψη Λιβανού - Πνευματικού για την ενίσχυση των συκοπαραγωγών στην Εύβοια

Τηλεδιάσκεψη Λιβανού - Πνευματικού για την ενίσχυση των συκοπαραγωγών στην Εύβοια

Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021

Γιώργος Πέππας

Ο Βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σπύρος Πνευματικός, συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό καθώς και τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ταξιάρχη κ. Στολίδη και τον Γενικό Διευθυντή του Συνεταιρισμού κ. Χατζηγεωργάκη, με θέμα την ενίσχυση των συκοπαραγωγών της Εύβοιας.

Οι εκπρόσωποι του ΑΣ Ταξιάρχη, αφού ευχαρίστησαν για την διοργάνωση της τηλεδιάσκεψης, εξέθεσαν τις απώλειες που έχει υποστεί η συκοπαραγωγή στην Εύβοια από την πρόσφατη κακοκαιρία «Μήδεια» αλλά και τη σημαντική υποχώρηση στις τιμές παραγωγού ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Για το θέμα της «Μήδειας», ο κ. Λιβανός ενημέρωσε ότι υπάρχει συνεργασία των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ για την προσπάθεια ένταξης των πληγέντων σε πρόγραμμα όπως είχε γίνει για την κακοκαιρία «Ιανός», ώστε να μπορούν να αποζημιωθούν άμεσα, και όχι με καθυστέρηση όπως θα γινόταν μέσω του ΠΣΕΑ, και δεσμεύτηκε ότι θα εντάξει τους συκοπαραγωγούς της Εύβοιας από σήμερα στη διαδικασία, ώστε να προχωρήσει ο σχετικός φάκελος σωστά και γρήγορα.

Όσον αφορά τις ζημιές από την πανδημία, ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στις δυσκολίες εξασφάλισης χρηματοδότησης, συμφωνήθηκε όμως να υποβληθεί τεκμηριωμένος φάκελος, με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να διεκδικηθεί η ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα αποζημίωσης.

Ο κ. Πνευματικός ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης τα εξής:

Σε σχετική μου αναφορά ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε να αποζημιωθούν όλοι οι συκοπαραγωγοί ανεξάρτητα αν ανήκουν ή όχι σε συνεταιρισμό ο κ. Υπουργός είπε ότι θα εξετασθεί το θέμα μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά τόνισε τη μεγάλη σημασία της ένταξης όλων των παραγωγών σε συνεταιριστικά σχήματα, ιδίως σε τέτοιες περιπτώσεις, αφού τα μέλη των συνεταιρισμών έχουν πρόσβαση σε περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Ευχαρίστησα τον Υπουργό για την άμεση ανταπόκριση του να γίνει η τηλεδιάσκεψη αλλά και για τη διαρκή επικοινωνία που είχα μαζί του όλο το τελευταίο δεκαπενθήμερο για όλα τα θέματα που αφορούν στις αγροτικές καταστροφές στην Εύβοια από τη "Μήδεια". Με τη δική του καθοδήγηση έχει ήδη ξεκινήσει η ετοιμασία του φακέλου ούτως ώστε όλη η διαδικασία να προχωρήσει τάχιστα.»